Hold da helt ferie

Husk nu - skip internetcafeerne, sluk mobilen, og glem alt om sms. Hvis du vil vide, hvor uundværlig du er, skal du bare stikke fingeren i et glas vand og måle, hvor stort hullet er, når du tager den op igen (kinesisk ordsprog).

DET ER sommertid og tid til ferie og tid til stress. På trods af, at 80 pct. af alle danskere i job har stress over deres arbejde, skal vi nu også til at lære at holde ferie. I den fagre nye verden er "online-generationen" blevet slaver af teknologien. Snakkende i mobil eller skrivende sms går vi rundt på de sydeuropæiske strande, mens vi febrilsk leder efter den nærmeste internetcafé. Vi er blevet tilgængelige overalt og er altid på. Vi lader både mobiltelefonen og den bærbare pc op med strøm, men vi er for dårlige til at lade os selv op med afslapning og ferie. Vi plejer og vedligeholder vores tekniske isenkram, men vi glemmer at pleje os selv.

Brænder sammen

Hvis man overbelaster en pc, brænder den sammen. Det gør mennesker også. Hvorfor forstår vi maskiner bedre end mennesker? Er det, fordi mennesket er et så fleksibelt og fantastisk væsen, at det faktisk periodisk er i stand til at overskride sine egne grænser og muligheder? Når vi gør det, er det, fordi vi får hjælp af et genialt hormonsystem, som er beregnet til at overleve kortvarige trusler, f.eks. angreb fra vilde dyr, men i dag er truslen afstanden mellem internetcafeerne. Vi er i "forhøjet alarmberedskab", kampklare og pumpet med adrenalin og kortison, når vi opdager, at vores store batteri af diverse opladere ikke virker i den lokale stikkontakt på feriestedet, og alligevel finder vi ud af, at arbejdspladsen også fungerer, selv om vi har været væk i 14 dage.


»Vi skal lære at være mere "offline", ellers bliver vi slaver af teknologien. Hvis det virkelig er tilfældet, at flere og flere ikke engang kan finde ud af at holde ferie, så er vi på vej til et sygt samfund«, siger souschef Eva Bjerrum, Center for New Ways of Working, Alexandra Instituttet i Århus.

Altid online

I dag kan vi nås hvor som helst og når som helst. Hver fjerde dansker med job og stress besvarer arbejdsrelaterede e-mails og mobilopkald, når de holder ferie. Telefonen viderestilles til mobiltelefonen og omvendt, vores e-mails på arbejdet videresendes til pc'en derhjemme, og på vores uopdagede paradissted finder vi den nærmeste internetcafé og tjekker vores mails. Når vi er tilbage på arbejdet, venter dynger af breve, e-mails, beskeder og møder.

»Arbejdet invaderer alle de områder, der før var helliget fritiden,« siger Eva Bjerrrum.

I den snart 100 år gamle bog "fagre nye verden" advarede Aldous Huxley om denne forherligelse af teknologien. Om kontrol og overmætning af information, der gør mennesker passive, selvoptagne og dopet af livsstilsmedicin.

Hold helt ferie

Online-kulturen breder sig, men gå offline en gang i mellem og hold helt ferie. Sluk mobilen eller køb en ekstra til feriebrug og giv kun nummeret til de allernærmeste. Ingen sms, og hold dig fra internettet. Hold fri, når I har ferie. Uden stress, men tilfreds lyder rådet fra en, der øver sig og stadig er i lære.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.