Borgerlige bag Wammen-spareplan

Venstrefløjen melder pas til spareplan på 410 mio. kr., og SF ønsker skatte-stigninger frem for besparelser. Venstre er klar til at forhandle, men studser over at borgmesteren ikke kan finde ud af det med to af sine støttepartier.

Socialdemokraternes borgmester Nicolai Wammen må hente hjælp fra de borgerlige partier i Århus Byråd til at sikre flertal for en historisk stor spareplan, som skal bringe kommunens kuldsejlede økonomi på ret spor inden for de kommende fire år.

Det står klart, efter at Århus Byråds magistrat i går fremlagde et forslag til budget med uventet store sparekrav: 410 mio. kr. om året skal kommunen spare i årene 2007 til 2010 for at få balance mellem indtægter og udgifter. Det er over 100 mio. kr. mere om året end hidtil forventet.

SF: Wammen går til højre

Enhedslisten har for længst sagt nej til spareplanen, og at ligevægten i budgettet skal sikres alene gennem besparelser vækker vrede hos SF.

»Med det udspil har Nicolai Wammen valgt side til højre i byrådet. Det er utroligt skuffende,« siger fællesformand for SF i Århus Jan Ravn Christensen.

Og partiets ældrerådmand Dorthe Laustsen gør det klart, at SF melder fra til planen.

»SF vil ikke ensidigt spare sig ud af byens økonomiske krise. Byrådet må også forholde sig til, om indtægterne er tilstrækkelige,« siger Dorthe Laustsen.

Hun henviser til, at SF i stedet foreslår at ændre på aftalen om grundskyld og dækningsafgift for byens virksomheder, som kommunen fra 2008 kan hæve uden at bryde skatteloftet.

Wammen: Ikke højere skat

Men den mulighed afviser Nicolai Wammen.

»Jeg ser ikke skattestigninger som en løsning på Århus Kommunes problemer,« lyder det fra borgmesteren, der argumenterer med, at regeringen endnu ikke har meldt ud om muligheden for skattestigninger i 2008.

SF's melding får en hård medfart af byrådskollegerne. Teknisk rådmand Peter Thyssen (R) mener, at partiet svigter borgmesteren.

Radikal opsang til SF

»Det er ærgerligt, at SF bakker ud og hopper op i hængekøjen. De sælger den borgmester, de selv har peget på, og det er på linje med, da de underløb Louise Gade. SF går højrefløjens ærinde, for nu er der intet alternativ til at lave et forlig hen over midten,« siger rådmanden og henviser til det såkaldte "budgetkup" i 2002.

V: Indholdet er afgørende

Niels Brammer (DF) er enig og mener, at borgmesteren nu bliver nødt til at give indrømmelser, hvor han ellers ikke tidligere villle.

For Venstre er indholdet mere afgørende end navnet på partierne ved forhandlingsbordet, understreger børn- og ungerådmand Louise Gade. Hun kalder det tankevækkende, at borgmesteren efter syv måneder ved roret ikke kan finde ud af det med to af sine konstitueringspartier.

»På valgnatten ønskede han ikke et samarbejde med de borgerlige, og nu har han brug for os. Jeg håber, at viljen til at samarbejde bliver større. Det kan ikke nytte noget, at man fester med nogle og lader andre betale festen. Sådan spiller klaveret ikke,« lyder det fra Louise Gade.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.