Leder: Udsivning

EN RÆKKE fagforeninger i LO-regi er i disse år under pres og er omfattet af en konstant udsivning af medlemmer. Sådan er det på landsplan, og sådan er det for lokalafdelingerne i Århus og i Østjylland.

De tre store forbund varsler derfor lokal tilpasning til den nye virkelighed. HK og FOA vil slanke organisationen, mens 3F foreløbig satser på mere synlighed.

En af årsagerne til udsivningen af medlemmer er den ganske enkle, at flere forlader de arbejdsområder, som fagforeningerne organiserer, end der kommer ind. En anden er, at der ikke længere er fagforeningstvang.

Trods medlemsudsivningen vil dog kun de færreste fagforeningsledere høre tale om krise, endsige høre tale om, at en sådan krise eventuelt kunne skyldes fagforeningernes ideologiske forankring i en verden af i går.

Århus har i årevis været at betragte som en rød by i den forstand, at Socialdemokratiet sad tungt på bystyret, solidt understøttet af de socialdemokratisk dominerede fagforeninger. Efter en lille forskrækkelse sidder Socialdemokratiet igen ved den kommunalpolitiske rorpind, mens fagforeningerne spiller en stadig vigende rolle.

Den lokale udsivning af medlemmer forekommer dog ikke unaturlig, når man iagttager fagforeningsledernes gøren og laden. Retorikken fra de tre store forbund, og man kan såmænd tage lærernes og pædagogernes fagforeninger med, forekommer for menigmand mere og mere fortidig og dermed også mere og mere formålsløs.

I et af verdens rigeste samfund, hvor Århus bestemt ikke er ringest stillet, arrangeres deres demonstrationer med brandtaler mod sikring af en sund økonomi, fagforeningsledere kan forudse medlemmers månedlange sygdom, og bølleagtig optræden og hærværk understøttes.

Fortidens sammenhold og solidaritet er afløst af primitiv flokegoisme. Måske er det derfor, at medlemmerne siver.

Måske er det, fordi fagforeningerne ikke har udviklet deres rolle i samfundet i takt med tidens forandringer, men i dag mere forekommer forankret i bagstræb og gold konservatisme end i relevante holdninger og evne til at bidrage til løsning af konkrete opgaver til fælles bedste.

De lokale fagforeninger forsømmer i udstrakt grad at være en aktiv og positiv medspiller i udviklingen af et samfund i hastig forandring. Ærgerligt nok.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.