Arbejdsmanden fandt sin identitet

AGF's nye midtbaneslider Peter Sand har prøvet lidt af hvert i karrieren af både op og nedture. På et tidspunkt følte han, at han var ved at miste sin egen identitet på grund af tvillingebroderens succes. Men en ting har altid fulgt ham. Fighterinstinktet.

Med Peter Sand på holdet har AGF's unge spillere i den grad fået et eksempel at følge efter.

Midt i Sønderjyskes håbløse kamp for overlevelse i sidste sæsons superliga var der særligt en spiller, som aldrig gav op. Peter Sand.

Selv da det så kulsort ud, og håbet om overlevelse kun var at finde i matematikkens univers, lyste han op med sit eksempel.

I en af sæsonens sidste hjemmekampe mod FC Nordsjælland kom oprykkerne hurtigt bagud 2-0. Organisationen på holdet sejlede.

Men så tog Peter Sand fat.

Med en for ham karakteristisk fighterpræstation og to flotte hovedstødsmål sikrede han både det ene point og det spinkle håb om at undgå den nedrykning, som alligevel var uundgåelig.

En præstation som fik hans daværende træner, Morten Bruun, til at finde superlativerne frem.

»Jeg vil godt sende en hyldest til Peter Sand. Både hans spil og udstråling på banen er helt fantastisk. Han er enhver træners drøm.«

Giver aldrig op

Noget af en anerkendelse at få, og som stadig kan gøre hovedpersonen forlegen, når han bliver mindet om den. Men på trods af sin ydmyge attitude, så kender Peter Sand udmærket sit eget værd.

»Jeg har nogle kvaliteter, der gør, at jeg har en betydning for et hold. Og det har altid været en af mine kæpheste, at man aldrig skal give op. Spillere, der slår op i banen, jamen det kan jeg simpelthen ikke holde ud at se på,« siger Peter Sand.

Den 34-årige midtbanespiller har altid udmærket sig med et højt bundniveau og sin ukuelige vindervilje.

Desuden har han erfaringen fra to vellykkede oprykningsmissioner med henholdsvis Sønderjyske i 2005 og FC Midtjylland i 2000 at trække på.

I sidstnævnte tilfælde var det også med Ove Pedersen som cheftræner, og de to er igen forenet i målsætningen om en oprykning til superligaen.

Hvad Peter Sand kan bidrage med i den forbindelse, har han selv et helt klart billede af.

»Jeg skal være indpiskeren og inspiratoren, og så kan jeg være med til at skabe en ro og en tryghed i de perioder, hvor det ikke kører. For de perioder kommer, og så vil der være et voldsomt pres fra omverdenen,« siger Peter Sand.

Negative film

Han har i de seneste år arbejdet meget med den mentale del af sit spil, og han har en stor fidus til de teorier, som er udviklet inden for idrætspsykologien.

Selv om AGF er det eneste fuldtidsprofessionelle hold i 1. division, og derfor bør have et fysisk forspring i forhold til modstanderne, så er Peter Sand overbevist om, at det mentale spiller en stor rolle.

Især for en klub som AGF, hvor spillerne har mange skuffelser i frisk erindring.

»Det med de negative tanker, når et hold som AGF kommer bagud og tænker: åh nej ikke nu igen, det er ikke bare en plade. Det betyder virkelig noget, de der negative film, der kommer ind. Man skal hele tiden kunne vende det til noget positivt. Hvis du ikke ser dig selv i målet, så når du heller aldrig derhen,« siger Peter Sand.

I Ebbes skygge

Og han ved, hvad han taler om. Han slog først sent igennem som fodboldspiller, efter en hård periode, hvor tvillingebroderens succes kastede så store skygger, at Peter Sand følte, at han var ved at miste sin egen identitet.

Tvillingebrødrene fra Hadsund havde altid gjort alting sammen. Som 20-årige fortsatte de ad det spor ved begge to at flytte til København for at læse på DTU og prøve lykken i Brøndby.

Men da ingeniørstudierne var blevet færdiggjort stod de ved en skillevej.

Mens Ebbe havde haft succes i Brøndby og blev tilbudt en fuldtidskontrakt, så var virkeligheden end ganske anden for Peter.

Stod uden arbejde

Han havde valgt at satse mere på studierne. Men trods hans gode eksamen var der intet job at få som kemiingeniør i 1996.

I over et år søgte han forgæves et job inden for sin uddannelse, og i stedet måtte han tage et job som murerarbejdsmand.

Fodboldmæssigt kunne han se sin tvillingebror score mål på samlebånd for Brøndby, mens han selv spillede som amatør i Ølstykke.

»Det var svært for mig, for vi har altid konkurreret meget, og selv om det egentlig ikke var et mål for os at blive professionelle fodboldspillere, så var der noget som skulle bearbejdes, da Ebbes karriere pludselig fik raketfart.«

Stoppet på gaden

Der var langt til en karriere som professionel fodboldspiller. Det eneste indblik den på det tidspunkt ukendte Peter Sand havde i livet som fodboldstjerne var bagsiden af medaljen. Gentagne gange blev han stoppet på gaden af folk, som troede, at de stod over for hans berømte bror. I flere tilfælde troede de samme mennesker sågar, at han løj, når han sagde, at Ebbe Sand altså har en tvillingebror.

»Det kan være svært for folk at leve sig ind i, men hvis man lige pludselig føler, at man er ved at miste sin egen identitet, så er det ikke sjovt. Det var hårdt dengang, men i dag har jeg heldigvis fået opbygget min egen identitet,« siger Peter Sand.

Efter at han fik job som ingeniør og senere skabte sig en karriere som fodboldspiller, blev det nære forhold til tvillingebroderen genetableret.

Og i dag behøver Peter Sand ikke at skele til broderens fantastiske karriere for at være stolt af sin egen.

»Jeg er utrolig glad for og stolt af min egen karriere, for jeg var jo i fuld gang med at gøre karriere som ingeniør. Først som 27-årig blev jeg professionel, og lidt over to år senere blev jeg solgt til den næstbedste engelske række, som altså er ret højt niveau. Og selv om jeg selvfølgelig ikke kan være helt tilfreds med sidste sæson, fordi vi rykkede ned med Sønderjyske, så var det en sæson, jeg personligt kan se tilbage på med stor tilfredshed.«

11 mål som midtbanespiller på et bundhold er en ganske bemærkelsesværdig præstation.

Derfor var han også en eftertragtet herre, da Sønderjyske rykkede ned. Fire klubber lokkede den hårdt arbejdende og målfarlige midtbanespiller med en kontrakt.

Den kappestrid vandt AGF, selv om klubben trak samme billet til 1. division, som Peter Sands tidligere klub.

Trænerjob lokkede

Et tilbud om at overgå som assisterende træner for Ove Pedersen i løbet af den tre-årige kontrakt var afgørende.

Hvis ikke muligheden for at prøve kræfter med trænerfaget havde været en del af tilbuddet, og hvis det ikke netop havde været hans gamle træner Ove Pedersen, der skulle agere læremester, så havde han heller ikke sagt ja til AGF.

Under den sure vintertræning overvejede Peter Sand, om det ikke var på tide at stoppe karrieren, og da han havde sagt ja til AGF, måtte han aflyse en jobsamtale angående et ingeniørjob. Men den fine forårssæson overbeviste ham om, at han ikke var mæt af fodbold, og han glæder sig til udfordringerne både som spiller og senere som træner i AGF.

»Det, der var spændende ved AGF, var jo klubbens historie, og den kæmpe udfordring det er at få vendt tingene. Jeg er nået til et punkt i min karriere, hvor jeg skal have store udfordringer for at bevare motivationen.«

Vilje og indstilling

Det med at bevare motivationen har Peter Sand dog aldrig lignet en, der har haft problemer med.

Og når han engang i nær fremtid skal træne unge forkælede fodboldspillere, så har han tænkt sig at bevidstgøre dem om, hvor privilegerede de er.

»Jeg er kommet langt med nogle ret basale ting som vilje og indstilling. Nu har jeg jo spillet mange steder, og jeg er blevet bekræftet i, at det åbenbart ikke er noget, man bare har. Jeg har filosoferet meget over det, og jeg tror ofte, at det bunder i opdragelsen. Jeg er overhovedet ikke tilhænger af at stå og svinge pisken, men jeg synes, at man skal være bevidst om, at når man er så privilegeret, at man lever af at spille fodbold, så skal man også tage vare om det talent, man nu engang har fået, for der er så mange, der står i kø for at få chancen,« siger Peter Sand.

Tilbage resterer der vist ingen tvivl om, at den tidligere murerarbejdsmand, vil forsøge at lære AGF's unge talenter om værdien af hårdt arbejde.

joergen.skadhede@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.