Politiet skærper krav til cafeer
Århus Politi fordobler bødestraffen for at servere for mindreårige. Samtidig indfører bevillingsnævnet obligatorisk videoovervågning på diskoteker.
Videoovervågning på alle diskoteker i Århus i løbet af en årrække og en fordobling af bøden for at servere alkohol til mindreårige. Det blev resultatet, da bevillingsnævnet i går holdt møde på rådhuset.
Nævnet henstillede til Århus Politi, at bødestraffen for ulovlig udskænkning fordobles fra det nuværende niveau på 2.000 kr. til 4.000 kr.
En henstilling, som politiet med baggrund i JP Århus' afsløringer om å-caféernes ulovlige ølsag til mindreårige vil følge.
Carsten Kappelborg, indehaver af Cross Café og Café Jorden, synes, at 4.000 kr. virker voldsomt og understreger samtidigt, at også de unge har et ansvar:
»Jeg synes, at det kunne være interessant at vende det lidt om. En ung mand ved vel godt, at han ikke må bore og hakke sin knallert, så den kan køre 65, hvis den kun må køre 30. Man bør også gøre de unge opmærksom på, at det ikke dur,« siger han.
Det er bevillingsnævnet dog lodret uenigt i.
»Der var bred enighed på mødet om, at det ikke gav mening at straffe de unge overtrædere. Det er restauratøren og hans bestyrer, der er ansvarlige for at overholde restaurationsloven. Dem og kun dem,« siger næstformand Bo Magnussen (EL).
For at begrænse narkosalget og den spirende vold i nattelivet vedtog bevillingsnævnet samtidig, at der i løbet af otte år skal være indført videoovervågning på samtlige af byens dansesteder. Det vil betyde en merudgift på 50-100.000 kr. per restauration.
Ikke for sjov
»Overvågning begrænser vold og narkohandel. Det viser de erfaringer, som de har haft med dette i både Odense og København. Vi stiller krav om noget, som koster restauratørerne slag på tasken 50-100.000 kr., fordi vi regner med, at det virker - vi gør det ikke for sjov,« siger han.
Advokat Gry Asnæs fra diskotekernes brancheorganisation Horesta hilser kravet om overvågning velkomment. Hun understreger dog, at der skal foreligge en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde.
»Vi er glade for, at bevillingsnævnet har fokus på de problemer, der er i nattelivet. Det er både til gavn for den ansatte og for gæsterne. Men hvis der er tale om generelle vilkår, hvor der ikke foretages et skøn af den konkrete virksomhed, så er det ikke hensigtsmæssigt,« siger hun.
Bevillingsnævnet holder møde igen den 4. oktober. Herefter vil der blive stillet som betingelse i alle bevillinger til steder med dørmand, at der er videoovervågning af indgangen.