Billeder gavner behandling af brystkræft
Som første strålecenter i DK anvender AUH en billedvejledt strålebehandling af brystkræft.
På Aarhus Universitetshospital (AUH) bruger læger og sygeplejerske billeder, når de skal strålebehandle kvinder for brystkræft.
Metoden med at bruge tid på at placere kvinden i den korrekte position ud fra billeder inden strålingen blev indført for snart halvandet år siden, og internationalt regnede man med, at lejring med daglige røntgenbilleder ville øge tidsforbruget.
Men resultater fra AUH viser nu, at behandlingen ikke forlænger tidsforbruget, oplyser hospitalet.
Metoden går helt konkret ud på, at sygeplejerske inden hver strålebehandling tager røntgenbilleder af kvindens brystvæg og bruger billederne til at placere patienten i den korrekte position inden strålebehandlingen.
Samtidig bliver der lavet små tatoveringer på kvindens bryst, så man kan sikre, at stråler rammer de rigtige steder på hendes bryst, informerer AUH.
Billedvejledt behandling
Metoden blev indført på alle kræftacceleratorer under Aarhus Universitetshospital i begyndelsen af 2011, og nu - halvandet år efter - har det ifølge AUH ført til mere end 25.000 billedvejledte behandlinger.
Heraf er en række af billederne blevet gennemgået, og resultaterne viser, at der er sket et løft i præcisionen for den enkelte strålebehandling.
"Det er en rigtig god fornemmelse i hverdagen, at vi kan sikre os, at kvinderne ligger korrekt hver gang. Vi bestråler tæt på hjertet, så det er meget vigtigt for os at optimere sikkerheden og skåne det normale væv," siger Birgitte Offersen, der er overlæge på Onkologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital
Strålecentret på Aarhus Universitetshospital er det første center i Danmark, der har indført billedvejledt strålebehandling til alle kræftpatienter, og centret behandler ca. 700 kvinder for brystkræft om året.