Rivegilde om Kattegat-rapport
En ny Kattegat-analyse kritiseres for at være på grænsen til det uredelige. Komitéformand afviser kritikken.
Den seneste rapport om en fast forbindelse over Kattegat har udløst et skænderi mellem Kattegatkomiteen og repræsentantanter for Syddanmark og Fyn.
I et notat, som embedsmænd i Region Syddanmark har udarbejdet, hedder det f.eks., at konklusioner i Kattegatkomiteens nye analyse »grænser til det uredelige«.
På samme måde bruges der hårde ord over for Kattegatkomiteen i et debatindlæg, forfattet i fællesskab af formanden for Region Syddanmark, Carl Holst (V), borgmester i Odense Anker Boye (S) samt formanden for kommunerne i Syddanmark, borgmester Egon Fræhr (V).
De tre politikere er så vrede over den nye rapport, at de i debatindlægget taler om, at Kattegatkomiteen »er gået planken ud« og har »en helt utilstedelig samfundsforståelse«.
Samtidig mener de, at komiteen, der arbejder for en fast forbindelse mellem Østjylland og Vestsjælland, er begyndt at anvende taltricks og hokuspokus for at nå dette mål.
Strid om 44 mia. kr.
Striden står især om et beløb på 44 mia kr.
Ifølge den nye analyse, som ingeniør- og rådgivningsfirmaet Rambøll har udarbejdet for Kattegatkomiteen, vil der frem mod 2050 være brug for infrastrukturinvesteringer for 91 mia. kr., såfremt der ikke opføres en Kattegat-bro, men kun 47 mia. kr. – altså 44 mia. kr. mindre – hvis broen etableres, fordi en fast forbindelse vil aflaste trafikken andre steder i landet.
Kritikkerne opfatter regnestykkets besparelse som et udtryk for, at andre dele af landet skal udsultes på trafiksiden, så tilsandede veje og broer vil presse flere rejsende over Kattegat.
En bro som aflastning
Formanden for Kattegatkomiteen, tidligere trafikminister Jens Kampmann, afviser ræsonnementet som »det rene vrøvl«.
»Alle tal viser, at ca. halvdelen af bilisterne og togpassagererne vil bruge en Kattegat-forbindelse, og så kan enhver regne ud, at det vil betyde en kolossal aflastning af det nuværende trafiknet, også i Syddanmark eksempelvis. Det er hele grundtanken,« siger Jens Kampmann.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra regionsrådsformand Carl Holst. Men via en medarbejder har han meddelt, at Region Syddanmarks notat er dækkende for hans synspunkter.