"Store Robert" kommer ingen vegne
Arbejdet med at få rejst Aarhus’ nye vartegn er efter 10 måneder gået i opløsning.
Det hele begyndte på en båd ud for Aarhus Havn med solskin i ansigtet og medvind i ryggen.
Her præsenterede daværende borgmester Nicolaj Wammen byens nye vartegn ”Store Robert. En 72 meter høj og 2.000 tons tung skulptur af den afdøde billedhugger Robert Jacobsen skulle placeres ved indsejlingen til Aarhus.
Men nu 10 måneder efter, at det hele blev sat i gang, er projektet gået i stå.
Det skriver Århus Stiftstidende torsdag.
Èt møde
Det var ellers et enigt byråd, der dengang takkede ja til ”Store Robert”, og det var med giveren ”Selskabet til skabelse af Store Robert” og forretningsmanden Frank Johansen i spidsen, at det mindst 100 mio. kroner dyre projekt skulle blive en realitet.
Men indtil videre, erfarer Århus Stiftstidende, er selskabet gået i opløsning, og der er kun blevet holdt ét møde mellem embedsmænd fra Aarhus Kommune og Frank Johansen, der til dagligt bor i Luxembourg.
”Jeg har ligget underdrejet og haft travlt. Jeg bor i Luxembourg, og det er svært at rejse hjem til Danmark, samle gruppen og arbejde med projektet. Hele projektet har fra dag et været taget på mit initiativ, men arbejdsgruppen er vigtig. I særdeleshed, når det handler om finansieringen,” siger han til Århus Stiftstidende.
Pengene mangler
Den store skulptur skal efter den oprindelige plan gives som gave til Aarhus Kommune, men for at det kan lade sig gøre, skal selskabet skaffe de mange mio. kroner, som "Store Robert" er vurderet til at koste at bygge.
Men økonomien ser ikke videre positiv ud, erkender Frank Johansen over for avisen.
"Der er ikke sket et væsentligt skred i projektet. Jeg har haft tilsagn om penge fra flere sider. Uden jeg kan gå ind i, hvem det er. Den økonomiske krise har også vendt op og ned på tingene. Der ligger for mange andre prekære økonomiske ting og venter," siger han.
En københavnergruppe
”Selskabet til skabelse af Store Robert” var for 10 måneder siden en otte mand stor gruppe, men i dag er seks af dem trådt ud.
Oprindeligt var det planen, at skulpturen skulle rejses i København, men da kommunen afviste idéen, gik den først videre til Mariager og til sidst Aarhus, som takkede ja.
Og det er ifølge Frank Johansen måske grunden til, at selskabet er gået i opløsning. Arbejdet blev nemlig sat i verden for at placere "Store Robert" i hovedstaden af en "københavnergruppe", som Frank Johansen kalder det.