Nyreskader blev millionforretning

To professorer fra Aarhus Universitet har lavet millionforretning til investorer på opfindelse af medicin mod nyreskader.

Artiklens øverste billede
Søren Nielsen (TH) oprettede medicinalfirmaet Action Pharma sammen med Jørgen Frøkiær (TV), lektor Thomas Jonassen fra Københavns Universitet og direktør Torbjørn Bjerke. Foto: David Bering

AP214. Det lyder som ren volapyk for de fleste, men for Søren Nielsen, professor på Aarhus Universitet (AU), er det blevet navnet på det stof, som han sammen med kollegaer har udviklet til at redde menneskeliv. AP214 er nemlig et lægemiddel, der kan gives i drop til patienter, der igennem en længerevarende operation ofte kan være i fare for nyreskader på grund af manglende ilt til nyrerne eller pludselig betændelse. »Det har været kendt i årtier, at så snart patienter oplever nyreskader i forbindelse med operationer, så går det ofte patienten dårligt, og dødeligheden er desværre også meget høj. Derfor var det en selvfølge, at vi brugte vores forskning til at fremstille et stof, der kan bruges forebyggende,« forklarer Søren Nielsen.

Solgt til USA

Stoffet AP214 blev for nylig solgt til den amerikanske medico-gigant Abbott, som har særlig fokus på medicin mod nyresygdomme. »Det var et yderst lykkeligt match. Abbott har både musklerne og det rette fokus til at gøre AP214 til et lægemiddel, som rent faktisk kan hjælpe mennesker,« forklarer Søren Nielsen, som foruden sit job som professor på AU også er COO (udviklingschef) i medicinalfirmaet Action Pharma, som han i 2000 grundlagde sammen med professor Jørgen Frøkiær fra Aarhus Universitet, lektor Thomas Jonassen fra Københavns Universitet og direktør Torbjørn Bjerke. Igennem dette firma har Søren Nielsen i samarbejde med sine kollegaer brugt 12 år på at udvikle AP214, men selve forskningen fører dog helt tilbage til 1990'erne, hvor Søren Nielsen forskede sammen med nobelprismodtageren Peter Agre fra Johns Hopkins Universitetet. Her førte forskningen på Aarhus Universitet til, at de fandt ud af, at et særligt hormon havde en positiv effekt på nyrerne. »Da vi havde fundet den gavnlige sammenhæng mellem stoffet og nyreskader, fik vi travlt med at finde samarbejdspartnere og finde ud af, hvordan man overhovedet kunne tage patent på et hormon og fremstille et præparat,« fortæller Søren Nielsen.

Mange kritiske blikke

Det betød blandt andet, at Action Pharma blev dannet, og at de indgik samarbejde med medicinalfirmaet Zealand Pharma, som havde en hjælpeteknologi, der passede perfekt til at lave AP214. Alting var dog ikke lige let, og Søren Nielsen og hans kollegaer måtte gennem årene tage imod mange kritiske blikke. »Generelt fik vi rigtigt mange ”tæv”, for det var bestemt ikke anset, at man som forsker gik den kommercielle vej. Jeg har dog den holdning, at hvis det kan hjælpe mennesker, hvorfor så ikke prøve,« siger Søren Nielsen. Han tilføjer dog også, at havde det ikke været for ”Aarhus-modellen”, så tror han ikke på, at de nogensinde var nået så langt. »Vi har gjort det, vi har været gode til som forskere, og vi har haft fantastisk gode muligheder på Aarhus Universitet, og så har vi hentet folk ind til det arbejde, som vi ikke selv forstod os på,« fortæller han.

Slut med Action Pharma

Efter salget af AP214, som indbragte 110 millioner dollars (ca. 630 mio. kr.), har investorerne fået deres investering hjem flere gange, og når alt papirarbejde er slut, er planen, at Action Pharma skal lukkes og overskuddet deles mellem investorerne. Det betyder dog ikke, at Søren Nielsen og Jørgen Frøkiær er færdige med at forske i nyrer. »Der er altid nye områder, man kan tage fat på. Som forskere har vi en pligt til at tage forskningen nye veje og at kunne se mulighederne i forskningen, som rent faktisk kan bruges til gavn for patienter. Derfor har vi også tænkt os at blive ved med at forske videre efter nye løsninger.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.