International ledelse til kunstbygning

Aarhus Kunstbygnings nye lederduo fra hhv. Spanien og Polen medbringer værdifulde erfaringer.

Artiklens øverste billede
Joasia Krysa (th) og Vincente Matallana er ansat som hhv. kunstnerisk leder og produktionsleder i Kunstbygning Aarhus. Parret begynder jobbet den 1. august, men arbejder allerede nu på udstillingsprogrammet. Foto: Jo Dam Kjærgaard

Polske Joasia Krysa og Spanske Vincente Matallana bliver fra 1. august det nye, erfarne lederpar for Aarhus Kunstbygning.

For de næste to år sidder de to i spidsen som henholdsvis kunstfaglig leder og produktionsleder med opgaven om at drive kunstbygningen.

Og netop deres internationale erfaringer og netværk kan vise sig at få en betydning for kunstbygningen. Bestyrelsesformand Jo Dam Kærgaard håber, at de to både vil udbrede kendskabet til kunstbygningen internationalt, men også lade tidligere erfaringer hjælpe til at skabe flere lokale og nationale netværk.

"Vi føler os meget privilegerede med ansættelsen af Joasia Krysa og Vincente Matallana. Det har været afgørende for os, at det kunstfaglige niveau, som vi har opnået gennem de seneste seks år, i fremtiden ikke bare bliver bevaret men også udfordret," forklarer hun og tilføjer, at stillingen blev opslået for at gøre plads til visioner og eksperimenter. Ideer, som hun mener, at de to ledere vil kunne leve op til.

Udstillingsprogram er forberedt

Stillingen som kunstfaglig kurator blev søgt kollektivt af begge nye ledere, der tildigere har arbejdet sammen om internationale projekter. Joasia Krysa er født i Polen, men har længe boet og arbejdet i England. Hun er kurator, akademiker og forfatter og har arbejdet med flere store, internationale projekter og institutioner.

Spanske Vincente Matallana har en baggrund i kunstforvaltning, virksomhedsledelse og psykologi og har blandt andet stiftet kunstproduktionsselskabet LaAgencia.

Som ansøgning har de to lavet et oplæg til et to-årigt udstillingsprogram, som offentliggøres til sommer. Det vil blive realiseret umiddelbart efter sommerferien i august.

Forberedelse til 2017

"Det to-årige program giver en masse muligheder for at arbejde målrettet og forskningsbaseret samt for at udvikle meningsfulde samarbejder lokalt og internationalt," siger Joasia Krysa.

Hun ønsker sammen med Vincente Matallana at bygge videre på kunstbygningens profil og se den udvikle sig og få en større rolle som et rum, hvor viden og fortællinger opstår. Men hun ser også gerne kunstbygningen som formidler af en verden, der fortsat indeholder sociale, kulturelle og politiske bekymringer.

Og netop det kulturelle islæt ønsker Jo Dam Kærgaard at udvikle frem mod 2017, hvor Aarhus kan blive europæisk kulturhovedstad. Hun afslører, at det allerde ligger i kortene, at kunstbygningen blandt andet vil arbejde sammen med det nye Billedkunstcenter på Godsbanen.

I 2011 havde Aarhus Kunstbygning 16.000 besøgende. Håbet er, at Joasia Krysa og Vincente Matallanas udstillinger kan tiltrække flere besøgende og på den måde rette op på kunstbygningens haltende økonomi.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.