Unge aarhusianske strandjægere søges
Kun en lille del af medlemmerne af Århus Strandjagtforening er under 50 år
Små 100 medlemmer har adgang til det hyggelige klublokale ovenover varmestuen på Fiskerivej.
Tæt på Havnens Fiskehus for dem, der kan lide Danmarks bedste fiskefrikadeller. Ellers kan de gå ned i stueetagen, hvor der hver dag serveres en varm ret til rimelige penge.
Men de efterhånden ældre herrer i Århus Strandjagtforening kan også selv. Røgovnen på den anden side af vejen brænder ofte. Der bliver tilberedt alt lige fra ål til edderfuglebryster til mågebryster.
Måske har Aarhus by her en løsning på mågeproblemet.
De unge er velkomne
Af de 100 medlemmer af Århus Strandjagtforening er der kun en håndfuld, der er under 50 år. Det giver selvsagt problemer på sigt.
Hans Jakobsen (70) har været med i foreningens havneudvalget siden 1983.
"Vi er enige om, at der er behov for nogle nye tiltag for at lokke de unge ind i foreningen. Vi vil meget gerne tilbyde en gratis tur med vores erfarne motorbådsjægere til de unge. Så kan de få en oplevelse af, hvordan jagt drives på havet. Mange får jo deres første jagtoplevelser på land, hvor mulighederne ligger lige for," fortæller Hans Jakobsen.
Forkert vind
Denne tirsdag efter efterårsferien er der ingen jægere ude. Vinden er helt forkert. Den kommer fra sydøst, og der er for høje bølger.
Det er ikke lige sagen, hvis man er over de 70 og har gået på jagt gennem hele livet ligesom Visti Gregersen har.
"Det har blæst alt for meget gennem de sidste mange år. Ellers også er vi bare blevet for gamle," griner han.
Sæljagt og færgetrofæer
Trofæerne fra sæljagten hænger udspændt på væggen. Men de gamle jægere husker stadig tiden fra 70'erne, hvor man måtte jage sæler.
"I dag dukker de op inde i havnebassinet, så mange er der af dem. Der går ikke mange år, så dør hovedparten af dem igen af sygdom. Ligesom i 80'erne."
Der er generel enighed om, at det ikke ville skade med jagttid på sælerne igen.
De mest dramatiske episoder, de gamle jægere har oplevet, er, når de har sejlet tæt på færgerne.
"Jeg sejlede engang så tæt på færgen, at jeg klappede den med ketcheren til at samle fugle op i. Det var en tåget aften, men heldigvis lå færgen stille. Den havde set os på radaren," fortæller Visti Gregersen.
Hans Jakobsen havde en episode, hvor han var sejlet af sted i mørke. "Lige pludselig fik jeg færgens projektør i nakken. Det var lige så varmt som på en sommerdag."
Aarhus er plaget af måger
Et andet stort problem i Aarhus gennem de sidste mange år er mågerne.
Hans Jakobsen beretter, "at der for få år siden blev nedlagt 120.000 måger om året. Nu skyder man omkring 27.000.
Et andet problem er, at mågerne fortrænges væk fra rev og holme af turisterne. Det medfører, at de kommer ind til byerne, hvor de er meget synlige i gadebilledet."
Det hjælper nok heller ikke, at en gammel blypatron kostede en kroner, hvor de moderne stålpatroner ligger omkring fire for dem, der fungerer på lange skudhold.
Eller også må restauratørerne i byen sætte mågebryster på menuen. Rygtet går, at de faktisk smager meget godt. I hvert fald hvis Hans laver dem.