Havnebad skal gøres unikt

En by som Aarhus med gode badestrande tæt på er tvunget til at tilføre et havnebad noget ekstra. Det mener direktør Rune Kilden, der står bag flere store projekter på de bynære havnearealer.

Artiklens øverste billede

Havnebadet, som Aarhus Kommune arbejder på at få etableret på de bynære havnearealer, må ikke bare blive en kopi af, hvad man laver andre steder.

Det er vigtigt, at havnebyens søbad bliver noget særligt, mener en af de fremtrædende ejendomsudviklere på havnen, direktør Rune Kilden.

Han er medejer af både Havneinvest, som rejser Lighthouse-komplekset, og selskabet Ø2, der netop har vundet retten til at opføre 35.000 etagekvadratmeter erhvervsbyggeri i havnebyen.

En aarhusiansk løsning

»Det er en fantastisk god og oplagt idé at indarbejde et havnebad i den nye bydel, men det er vigtigt, at vi i Aarhus får gjort os nogle tanker om, hvordan vi udvikler vores egen løsning. Vi har flere gode strande på begge sider af byen, som er relativt let tilgængelige, så det nytter ikke bare at kopiere, hvad man har gjort i København eller Aalborg. Havnebadet på Islands Brygge i København er en succes, fordi det fungerer som et åndehul i en meget stor by,« siger Rune Kilden.

Han mener, at det er nødvendigt at tænke flere aktiviteter ind i projektet i Aarhus .

»Et havnebad skal tilføres noget ekstra, så det ikke bare bliver et sted, hvor man springer i vandet. Vi har gjort os nogle erfaringer med strandbaren. Det kunne være spændende, hvis vi kunne løfte den lidt afdæmpede loungestemning, som vi har skabt i strandbaren, over i et havnebad. Måske skal der være noget sand og muligvis en café samt mulighed for at få noget at spise. Måske skal der tænkes vinterbadning ind i projektet. Frem for alt må det ikke blive for friseret. Det er sjovt, når tingene stikker lidt ud,« ræsonnerer han.

En byoplevelse

Ifølge sekretariatschef Bente Lykke Sørensen, De Bynære Havnearealer, er kommunen meget opmærksom på, at et havnebad ikke skal konkurrere med f.eks. Den Permanente. Men det er der ikke nogen større risiko for, vurderer hun, fordi et søbad i havnebyen ifølge hende vil være en byoplevelse og ikke en naturoplevelse.

Rune Kilden håber at bliver inddraget i arbejdet med at forberede havnebadet, og det samme gør direktør Søren Ulslev, PensionDanmark Ejendomme, der opfører boligprojektet Isbjerget.

»Vi har et godt samarbejde med Aarhus Kommune, og vi regner da med at blive inddraget mere konkret i planerne, når de når dertil,« siger Søren Ulslev.

Nøjagtigt hvor meget det vil koste at etablere et havnebad, afhænger bl.a. af hvilken type man vælger.

»Vi ved fra bl.a. Aalborg og andre havnebade, at det er muligt at anlægge en basisversion for ca. 15 mio. kr. Men der vil også være udgifter til den løbende drift,« anfører Bente Lykke Sørensen.

Først skal der imidlertid udarbejdes en forundersøgelse, der skal afdække en række praktiske forhold.

To modeller

Der findes firkantet sagt to modeller for havnebade: Et åbent, hvor man hopper direkte i havnen - som i Aalborg og på Islands Brygge i København - og et mere lukket, hvor man sænker et bassin med bund og sider ned i havnen. Det sidste er det mest sikre, fordi det giver livredderne meget bedre betingelser, hvis en badegæst i vanskeligheder skal undsættes. Af samme grund anbefaler TrygFonden, der rådgiver om søsikkerhed, denne model.

Kystlivredningschef Erik Bech fra TrygFonden opfordrer Aarhus Kommune til at tænke sig grundigt om, når der skal projekteres.

»Passiv sikkerhed skal tænkes ind i anlægget fra begyndelsen. Det er næsten umuligt at gøre noget ved senere,« fastslår Erik Bech.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.