To venner kæmper om én OL-billet

To Aarhus-sejlere arbejder sammen for at kvalificere Danmark til OL. Men hvis det lykkes, er der kun plads til den ene.

Artiklens øverste billede

På lystbådehavnen i Aarhus er de to unge sejlere, Thorbjørn Schierup og Mads Bendix, i færd med at rigge hver sin laserjolle til.

Som de fleste andre af ugens dage står den på træning på Aarhus Bugt, og de talentfulde sejlere træner altid sammen. Det er en del af den aftale, de har indgået med Team Danmark og Dansk Sejlunion med det formål at sikre Danmark en OL-billet i en af sejlsportens mest krævende bådklasser.

»Det er det, vi kalder "Den Danske Model". Hvis sejlerne skal blive bedre, så skal de arbejde sammen. På den måde er sejlerne både træningspartnere og konkurrenter, men det er nødvendigt, hvis de skal udvikle sig,« siger Per Baagøe fra Dansk Sejlunion, som er landstræner for laserjolle-klassen.

Thorbjørn Schierup og Mads Bendix lærte hinanden at kende i 2004, da de begge sejlede europajolle og etablerede sig i toppen af den danske ungdom. Siden er det blevet til adskillige ungdomsmesterskaber for dem begge, og de mange ugentlige træningstimer og årlige rejsedage har ført de to sejlere tæt sammen.

Meget forskellige


»Sejladsen er en stor del af vores liv, og der er ikke så meget tid til at se de andre venner, fordi vi ofte er ude at sejle. Vi er meget forskellige som personer, men vi kommer godt ud af det med hinanden, og det betyder meget, når vi tilbringer så meget tid sammen,« siger Thorbjørn Schierup.

Team Danmark har valgt at satse på de to unge Aarhus-sejlere i et projekt, der efter planen skal føre til OL-deltagelse i 2012 og medaljer i 2016. Det betyder, at de to sejlere ofte deltager i stævner sammen i udlandet, og det stiller store krav til de unge mænd om at give hinanden plads.

»Vi bor næsten altid sammen, når vi er til stævne. Som regel bor vi på samme værelse, og det kan da godt være en udfordring, i og med at vi samtidig er konkurrenter. Det er aldrig sjovt at være den, der har sejlet dårligt, når man sidder ved aftensmaden,« siger Mads Bendix.

Bedre resultat


De er dog afklaret med, at det tætte samarbejde og den indbyrdes konkurrence er nødvendige forudsætninger for at sikre, at Danmark får en laserjolle med til OL. Begge mærker de, hvordan konkurrencen er med til at intensivere deres træning og forbedre deres resultater.

»Man skal have nogle at træne med for at blive god. Når man træner alene, er det svært at vide, hvor hurtigt man egentlig sejler, fordi man ikke har nogen at sammenligne sig med. Så hvis vi kan hjælpe hinanden frem ved hele tiden at presse hinanden, så bliver det et bedre resultat til sidst,« siger Thorbjørn Schierup.

Foreløbigt arbejder de for det samme mål.

Danmarks deltagelse ved OL skal sikres via den nationale kvalifikation, som kommer til at foregå til december ved VM i Perth i Australien.

Her regner begge sejlere med at stille op, og hvis blot én af dem placerer sig blandt de 45 bedste nationer, udløser det en billet til Danmark. Næste forår skærpes konkurrencen mellem de to træningskammerater så for alvor, når Danmarks OL-repræsentant i laserjolle skal findes via tre afgørende stævner.

Udtagelsen er baseret alene på de sportslige resultater, og det er sejlerne godt tilfredse med.

»Jeg er glad for, at vi skal sejle om det, og at udtagelsen er baseret på nogle helt objektive krav. På den måde ved vi, at den hurtigste mand kommer med til OL, og så er det nemt at se hinanden i øjnene bagefter,« siger Thorbjørn Schierup.

OL fra sofaen


De ambitiøse sejlere lægger dog ikke skjul på, at skuffelsen bliver enorm for den af dem, der skal se OL hjemme fra sofaen.

»Jeg bliver rigtig skuffet, hvis jeg ikke kommer med. Men hvis jeg sejler op til mit bedste og alligevel ikke kommer med, kan jeg jo kun sige tillykke til Thorbjørn, for så har han været bedre end mig. Det ville være svært at følge ham på tv, men på den anden side føler jeg også, at jeg har en stor andel i hans kampagne, fordi vi har trænet så meget sammen,« siger Mads Bendix.

Hans træningsmakker er dog ikke sikker på, at han kunne holde ud at se sejladsen på tv.

»Jeg kan slet ikke forestille mig det, og jeg ved ikke, om jeg ville sidde og heppe, eller om jeg ville blive nødt til at slukke. Men det er også i orden at være skuffet. Nogle gange må man have lov til at bande den anden langt væk, for ellers egner man sig ikke til en så egoistisk sportsgren, som det er at sejle enmandsjolle,« siger Thorbjørn Schierup.

Iført redningsveste går Mads Bendix og Thorbjørn Schierup i gang med at sætte sejl på de små laserjoller.

Dagens sejlads er den sidste, inden turen går til Holland til endnu et world cup-stævne og endnu et hotelværelse sammen.

Endnu har sejlerne overskud til at hjælpe hinanden med grejet og yde støtte under en konkurrence, men de er begge klar over, at det bliver sværere, jo tættere de kommer på OL.

Hårfin balance


»Der er ikke nogen af os, der får noget ud af på nuværende tidspunkt at lukke sig inde og holde nogle ting for sig selv. Men det er en hårfin balance imellem at være træningspartnere og konkurrenter. Vi går ikke hen og græder snot ved hinanden for at blive trøstet lige efter en dårlig sejlads. Men efterfølgende, når tingene har lagt sig, kan vi sætte os ned og snakke om tingene og hjælpe hinanden videre,« siger Thorbjørn Schierup.

Hjælpsomheden og udvekslingen af gode råd bliver dog sat i bero til foråret, når de to sejlere skal i direkte duel om Danmarks ene OL-plads.

»Det er klart, at man nok ikke går hen og direkte hjælper den anden midt i udtagelsen, når vi ligger og kæmper om pladsen til OL. Vi har også planer om, at vi ikke skal dele værelse under de tre afgørende stævner for ikke at gøre det sværere, end det i forvejen er. Men frem mod OL-udtagelsen har vi ikke noget ud af ikke at hjælpe hinanden,« siger Mads Bendix.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.