Dronningen på jubeltur i Århus
Tusindvis af feststemte århusianere hyldede 70 års fødselaren dronning Margrethe, da hun lørdag i karet - i det smukkeste sommervejr - rullede igennem Århus.
Solen smilede, og undersåtterne jublede, da regentparret lørdag indtog Århus på en fire kilometer lang karettur fra Honnørkajen i Århus til NRGi Park.
Ruten var tæt pakket med tusindvis af tålmodige, glade århusianere, som i det formidable sommervejr havde taget opstilling for at få et glimt af det imponerende optog.
Børn, unge, midaldrende og gamle mellem hinanden vinkede, råbte ”tillykke” og viftede ihærdigt med tusindvis af rød-hvide flag. Til at forsøde ventetiden for de ventende langs ruten var der flere steder arrangeret musikalsk underholdning.
Toptunede heste
Beredne politifolk havde i samarbejde med Gardehusarregimentets Hesteskadron stillet med 62 toptunede heste til at ledsage den smukke, åbne karet gennem byen med det storsmilende regentpar. Ved endestationen, NRGi Park, var der gjort klar til reception og en storslået gallaforestilling med sport og musik –”Tillykke Danmarks dronning” - i anledning af majestætens 70 års fødselsdag tidligere på året.
Under klapsalver fra hundredvis af fremmødte århusianere anduvede regentparret Århus Havn med kongeskibet ”Dannebrog” klokken præcis 12.56 lørdag. På kajen blev dronning Margrethe - sommerklædt i lyseblåt med matchende hat - og prins Henrik i galla - budt velkommen af borgmester Nicolai Wammen, kulturrådmand Marc Perera Christensen samt omkring 50 andre officielle repræsentanter for byen.
Efter at have hilst på de fremmødte satte regentparret sig efter en kort pause på kongeskibet ind i den ventende karet, hvorefter kortegen af ridende politi, gardehusarer, heste og karet satte ud på ruten ad Havnegade, Skolegyde, Bispetorvet, Søndergade, Ryesgade, Banegårdspladsen, M. P. Bruuns Gade, Skt. Pauls Kirkeplads, Ingerslevs Boulevard og Stadion Allé til NRGi Park.
På stadion tog Nicolai Wammen og sportens rådmand, Marc Perera Christensen, igen imod, hvorefter regentparret inden den store forestilling hilste på bl.a. byrådet og repræsentanter for Dansk Idræts Forbund og DGI.
Regentparrets fødselsdagsvisit i Århus markerede samtidig indledningen på det årlige sommertogt med ”Dannebrog”.
Anderledes karet
Den åbne, sorte karet, der blev anvendt ved dagens kørsel, var anderledes end den, der blev anvendt, da regentparret kørte i kortege gennem København i april.
Dengang blev kongehusets såkaldte daumontvogn brugt, en åben vogn med plads til at to par kan sidde over for hinanden.
Daumontvognen egner sig specielt godt til festlige arrangementer med stort publikum, idet den er uden buk, dvs. det ophøjede sæde forrest til kusken. Dermed har passagererne frit udsyn hele vejen rundt - og kan selv bedre ses.
Når der køres à la Daumont, dvs. uden kusk på selve kareten, styres vognen ved at kuskene i stedet rider direkte på en eller flere af hestene i venstre side af spandet med højre som håndhest.
Ved lørdagens kørsel i Århus sad den rødklædte kusk traditionelt på en buk, og der blev brugt et firspand i modsætning til kørslen i København tidligere på året, da der blev anvendt et seksspand.