Indvandrerstemmer blev spredt for alle vinde

Hele 27 udlændinge opstillet til byrådsvalget i Århus betød, at indvandrerstemmerne blev spredt. Mange fik et flot valg, men kun to får plads i byrådet.

En stribe byrådskandidater af udenlandsk herkomst fik et rigtig flot valg i Århus Kommune. Men 27 udenlandske kandidater opstillet betød, at stemmerne blev spredt for alle vinde - og deres chance for en byrådsplads blæste væk.

Kun to personer af udenlandsk herkomst er at finde på læderstolene i byrådssalen efter 1. januar 2002. Det er tyrkisk fødte Hüseyin Arac (S), som indleder sin tredje byrådsperiode, og ligeledes tyrkisk fødte Bünyamin Simsek (V), som er nyvalgt. Til gengæld forlader Akhtar Hussain (S) fra Pakistan byrådet, da han ikke genopstillede.

Dermed er andelen af flygtninge og indvandrere i byrådet uændret, selv om et stigende antal nydanskere angiveligt har valgt at benytte deres stemmeret ved dette byrådsvalg.

Lige ved og næsten

Opgørelsen af de personlige stemmetal fra valget viser, at en stribe kandidater af udenlandsk herkomst har fået markant flere stemmer end nogle af de danske kandidater, som blev valgt. Det gælder især valgets eneste somalier, Mohamud Abdirashid Sheikh, der var opstillet for Enhedslisten. Han fik 603 stemmer, hvilket var flere end listens topkandidat og kommende byrådsmedlem Keld Hvalsø Nedergaard. Men på grund af partilisten går mandatet til Keld Hvalsø Nedergaard.

SF'eren Cemal Metin var også tæt på som nummer fire på partiets liste, men SF gik et mandat tilbage ved valget, og dermed glippede det også for den tyrkiske socialist.

Hos Det Radikale Venstre, som fik to mandater, var nummer tre, fire og fem alle nydanskere.

Færre til Arac

At stemmerne blev spredt for alle vinde, kan også ses på Hüseyin Aracs stemmetal. Han fik omkring 550 færre ved valget i denne uge end for fire år siden.

»Det var for meget med 27 kandidater, og mange af dem vidste for lidt om politik og havde svært ved at skelne mellem landspolitik og lokalpolitik. Men jeg synes alligevel, at valget var en sejr for demokratiet, og jeg tror også, at valgdeltagelsen blandt nydanskere var høj,« siger Hüseyin Arac, som ikke tror på, at kommunens indvandrere kan eller skal samles om færre kandidater.

Samme holdning har Rabih Azad-Ahmad, formand for Multikulturel Forening i Gellerup.

»Indvandrere er meget forskellige, og jeg tror ikke, man kan lave en lobby og samle stemmerne. Jeg synes, det er godt, at så mange har stillet op. Jeg havde gerne set, at en kandidat med palæstinensisk herkomst var blevet valgt, og det håber jeg på senere. Byrådet skal gerne afspejle befolkningens sammensætning,« siger Rabih Azad-Ahmad, der også er overbevist om, at valgdeltagelse blandt nydanskere er steget.

Der er i dag omkring 32.000 personer i Århus Kommune af udenlandsk herkomst. De største etniske grupper er borgere fra henholdsvis Libanon, Tyrkiet og Somalia.

niels.buch@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen