Århus-busser skal fragte unge studerende i Chile

To busser fra Århus Sporveje sendes i starten af næste uge til Chile, hvor de skal transportere unge 70 kilometer fra kommunen Meli Pilla til universitetet i Santiago.

Århusianske pensionister, skolebørn og studerende bliver ikke længere stamkunderne i to busser fra Århus Sporveje. I stedet skal de to busser fremover transportere unge fra den chilenske kommune Meli Pilla til universitetet i Santiago.

Busserne foræret væk

Århus Sporveje har nemlig foræret busserne til en mand, som har en mere end almindelig interesse i at hjælpe den chilenske kommune. Hans navn er Andres Tapia-Reyes. Han kommer fra Meli Pilla, men måtte på grund af sin politiske overbevisning flygte under Augusto Pinochets militærdiktatur.

Siden 1974 har han boet i Århus, men hans tilknytningen til hjembyen er stadig så stor, at han gør alt, hvad han kan, for at hjælpe den fattige kommune.

Skoletransport

»Der er 150 unge i kommunen og indtil nu har de ikke haft mulighed for at fortsætte deres uddannelse efter gymnasiet. Byen har ikke råd til at købe transportmidlerne selv, og de nærmeste universiteter og tekniske skoler ligger 70 kilometer væk i Santiago. Derfor kontaktede jeg Århus Sporveje for at få dem til at forære byen de busser, der alligevel skulle kasseres,« fortæller Andres Tapia-Reyes.

For to-tre måneder fremsatte chileneren sit ønske for Århus Sporveje i et brev skrevet af ham selv og borgmesteren i Meli Pilla. Nu venter de to busser udenfor pakhus 77 i Århus havn på at blive bragt ombord på et skib, der mandag eller tirsdag i næste uge skal sejle dem den lange vej til deres nye hjemland.

Alex Jeppesen fra Al Express Shipping har sørget for transporten af busserne.

Busserne fyldes med tøj

»Jeg synes, det er et godt projekt, for her i Århus var busserne bare blevet skrottet. Men i Chile kan de hjælpe en masse unge mennesker,« siger Alex Jeppesen.

De to mænd har desuden forsøgt at arrangere, at busserne bliver fyldt med tøj inden afgangen til Chile. Dette er dog ikke lykkes endnu.

Andres Tapia-Reyes, der er førtidspensionist på grund af dårlig ryg, bruger al sin tid på at hjælpe sit hjemland. Han er i øjeblikket ved at arrangere et kursus i Esbjerg for 20 chilenske borgmestre, der skal undervises i hvordan det sociale og politiske system fungerer i Danmark.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen