Skarp kritik af universitets-rapport

Skarp kritik til regering og forskningskommission i dekan-tale ved årsfest på Aarhus Universitet. 94 Ph.D-ere og 12 doktorer belønnet med bevis og dekan-håndtryk.

Stærkt negativt ladede ord afbrød for en kort stund sundhedsvidenskabens højtidelige årsfest i Aarhus Universitets aula i går. Afsenderen på talerstolen var Søren Mogensen, dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, men årsagen var ikke at finde blandt de ca. 200 festklædte inviterede gæster - skurken var én udefra.

Forskningskommissionen har i en nylig rapport om universiteterne blandt andet anbefalet, at de nuværende demokratisk valgte ledelser udskiftes med bestyrelser og håndplukkede ledere. Og den anbefaling fik hårde ord med på vejen i dekanens velkomst-tale.

»Det er dybt skuffende, at kommissionen med en kliché-agtig argumentation stort set gentager slagord fra den offentlige debat uden en kritisk analyse af problemstillingen og uden dokumentation,« sagde Søren Mogensen.

Klar til ny debat

Dekanen er utilfreds med, at rapporten blot kopierer erhvervslivets ledelsesform over på universiteterne og overser, at universiteterne adskiller sig fra virksomhederne ved, at de skal drive fri og uafhængig forskning uafhængig af særinteresser. Søren Mogensen erklærede sig imidlertid klar til at gå ind i en debat om ny struktur sammen med den øvrige ledelse på Aarhus Universitet.

Samtidig benyttede dekanen lejligheden til at lange ud efter regeringens favorisering af København på bekostning af Århus.

»Det er tankevækkende, at produktionen af forskning på Århus Universitetshospital - som ikke er på finansloven - er lige så stor eller større end Rigshospitalets. Vi afventer derfor fortsat sammen med Århus Amt initiativer fra Sundhedsministeriet, der kan ligestille provinsens og hovedstadens universitets-hospitaler,« sagde Søren Mogensen.

Hæderspriser

Af en nylig beretning fremgår det, at fakultetets forskere sidste år producerede op mod 1000 videnskabelige artikler, og forskerne var netop hovedpersoner ved årsfesten, hvor 12 udklækkede doktorer og 94 Ph.D-ere fik det officielle bevis på, at de har gennemført deres forskning.

Derudover var der hæderspriser til tre særligt engagerede forskere. De gik til overlæge, dr. med. Else Tønnesen for forskning i anæstesiologi, overlæge. lic. med. Niels Aagård Sunde for forskning i Parkinsons syge og overlæge, professor, dr. med. Torben Falck Ørntoft for en særlig indsats indenfor kræftforskning.

jorgen.rye@jp.dk

LÆS SIDE 9

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen