Sponsorer sikrer Den Jyske Opera verdensnavne

Nyt samarbejde med erhvervslivet får Århus på landkortet til august 2003, når italienske sangstjerner gæster byen.

Med et budget på 8,5 millioner kroner bliver tre opførelser af Giacomo Puccinis La Bohème Den Jyske Operas hidtil største satsning. Med de italienske stjernenavne Roberto Alagna og Angela Gheorghiu - som i øvrigt er ægtepar - i spidsen satser Den Jyske Opera for første gang for alvor på et internationalt marked.

I over et år har lederen af Den Jyske Opera, Troels Kold, arbejdet på den kæmpemæssige satsning, og det er sket i tæt samarbejde med erhvervslivet i det østjyske.

»Vi samlede en trio af erhvervsfolk, som har været med til at åbne dørene for os. Sker der noget sublimt på det kulturelle område, smitter det af på erhvervslivet i regionen, og vi får sat en vekselvirkning i gang,« sagde Troels Kold, da han i går offentliggjorde planerne om operaens særforestilling.

Rådgiverne var Lars Kolind, Jørn Moesgård fra Jørn Moesgård A/S og Poul Erik Rind fra Dansk Erhvervsprojekt A/S, og deres indsats førte til, at 15 virksomheder valgte at skyde i alt et par millioner ind i projektet.

Der ud over skyder staten to millioner kroner ind, mens også Århus Kommune støtter med over en million.

Billetter til 1600 kr.

Normalt opererer Den Jyske Opera også ud fra konceptet om at køre med så lave billetpriser, at opera er for alle, men den politik er blevet lagt på hylden til opførelsen af La Bohème.

»1600 kroner for den dyreste billet og 450 for den billigste er pebret efter danske forhold, men i udlandet er man vant til noget andet. Vores ambition er at sikre projektet økonomisk, så der er ingen billige billetter, ligesom vores invitationsliste er indskrænket betydeligt. Vi venter med billetsalget en god uges tid, så folk kan nå at tage lån i huset,« bemærkede Troels Kold, som forventer, at interessen fra udlandet vil være betydelig.

»Vores grundlæggende pointe er, at man skal rejse til Århus for at se noget unikt, for man kan ikke finde noget tilsvarende andre steder i verden,« sagde operachefen med stolthed i stemmen.

Navnene afsløret

På pressemødet blev hovednavnene afsløret, som var der tale om filmstjerner, og det var helt bevidst.

»Angela Gheorghiu og Roberto Alagna er for operaverdenen, hvad personligheder som David Beckham og Brad Pitt er for fodboldverdenen og filmverdenen. Angela Gheorghiu er i klasse med Maria Callas, hun kan få mig til at grine og græde og blive forelsket på et sekund. Så stort et dramatisk talent har hun. Og Roberto Alagna har alle ingredienser til at få kvinder til at blive bløde i knæene og alle mulige andre steder,« spøgte Troels Kold.

Kontakten mellem Den Jyske Opera og de to udenlandske stjernenavne er foregået per brev, og en del af kontrakten indikerer, at der er tale om koryfæer.

Parret får stillet to luksussuiter til rådighed på SAS Radisson Hotel, de får en limousine til rådighed alle døgnets 24 timer med en engelsktalende og fransktalende chauffør, ligesom de vil blive passet op af stylister og bodyguards konstant.

Kold instruerer

Under de ti dage lange prøver bliver der ikke offentlig adgang til Musikhuset, når det syngende ægtepar er til prøver.

»Når vi leger med de største i branchen, er det vilkår, vi glædeligt accepterer,« sagde Troels Kold, som selv skal instruere besætningen af stjerner.

»Det ville smerte mig dybt at overlade den chance til andre. Alle skal passes ind i produktionen, jeg skal koordinere personligheder og deres megakræfter, så de supplerer hinanden,« sagde han.

Det italienske ægtepar har på forhånd godkendt de øvrige medvirkede, som i sig selv er kometer på operahimlen: Bo Boje Skovhus, Inger Dam-Jensen, Morten Frank Larsen og Sten Byriel.

»Så jeg tillader mig at anse det for givet, at der bliver udsolgt alle tre dage,« lød det fra Troels Kold, som efter 13 måneders intensivt arbejde langt om længe kunne afsløre de storslåede planer for Den Jyske Opera.

»Det er en stor dag. Lidt som at forære en julegave til sit barn,« glædede Troels Kold sig, inden han hastede videre med sit glade budskab.

jesper.engmann@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen