Ledelse, sygdom og nedskæringer
I FORBINDELSE med budgettets vedtagelse stillede Enhedslisten to forslag om ledelse og sygdom.
Det ene forslag handler om, at vi foreslår, at der gennemførers en undersøgelse af, om der er ledelsesopgaver, der løses flere steder.
Altså om der foregår regulært dobbelt arbejde, og om det så samtidig giver frustrationer i medarbejdergruppen.
Derved kan man forestille sig, at man kan spare på ledelse samtidig med, at man opprioriterer demokrati og selvforvaltning i kommunen.
Besparelse på ledelse
På baggrund af en undersøgelse på Odense Universitetshospital, der viser, at der kan spares fem mio. kr. på ledelse, synes vi, det er oplagt, at man laver samme øvelse i landets kommuner. Der er der alt mulig grund til at tro, at der kan spares på dette område.
Sidste år gennemførtes der en ledelsesmæssig sammensmeltning på en række lokalcentre, hvilket giver en besparelse på et tocifret millionbeløb. Vi har grund til at tro, at der er mange steder i det kommunale system, hvor lignende eller støre beløb kan spares.
Stiller forslaget igen
Men vi står tilsyneladende helt alene med vores synspunkt.
Enhedslisten var det eneste parti, der stemte for dette forslag ved afstemningen om kommunens budget.
Derfor vil vi nu stille forslaget igen, men denne gang, så det ikke har noget med kommunens øvrige budget at gøre. Vi tager gerne en diskussion med de øvrige partier om dette forslag.
Vi nægter at tro, at der er et flertal, som mener, at man skal lede kommunen på den dyrest mulige måde.
Bedre arbejdsmiljø
Det andet forslag vi rejste var, at der skal årligt afsættes 1 mio. kr. til at forbedre arbejdsmiljøet. Sygefraværet i Århus Kommune er foruroligende højt.
Med udsigt til en byge af hovedløse nedskæringer er der grund til at antage, at fraværet vil stige i de kommende år. Frustrationerne over, at der ikke er ressourcer til at gøre arbejdet ordentligt, vil givetvis være stigende, og derfor vil tempo-opskruning og lavere tilfredshed være elementer, der typisk giver flere sygedage på arbejdspladserne.
Fokus skal flyttes
Allerede i dag gøres der er en indsats mod det stigende fravær, men indsatsen er i alt for ringe grad fokuseret på arbejdsmiljøet, selvom AMI (ArbejdsMiljø Instituttet) peger på, at 30 pct. af al sygdom skyldes arbejdsmiljøet, og at hos de ufaglærte gruppe udgør arbejdsmiljøet ca. 50 pct. af årsagen til fraværet.
Derfor bør indsatsen afspejle, at arbejdsmiljøet i bred forstand bærer en stor del af ansvaret for fraværet.
Jeg håber, at vi med den indsats, kommunen fremover skal lave på dette område, kan få flyttet fokus fra det individuelle arbejdsmiljø til et fokus på det generelle arbejdsmiljø.