Samarbejde skal stoppe sociale udgifter

Århus Amt og Århus Kommune vil i samarbejde forsøge at stoppe væksten i udgifterne til socialt belastede børn og unge. De er på fire år steget godt 50 procent til over en milliard kroner.

Århus Kommune brugte sammen med Århus Amt over en milliard kroner til udsatte børn og unge sidste år.

Dermed er udgifterne steget med godt 50 procent på blot fire år, og bremses der nu ikke hårdt op, vil udgifterne i perioden frem til 2010 risikere at vokse til op imod to milliarder kroner.

Det er baggrunden for, at amt og kommune nu i fællesskab har gennemført et analysearbejde af de sociale tilbud for dermed at få skabt et grundlag for at bremse væksten - og på samme tid i vidt omfang bevare eller forbedre den sociale indsats.

Løsningen er 50 styringsredskaber samlet i et nyt idékatalog.

»De amtslige og kommunale udgifter til udsatte børn og unge, specialundervisning samt til voksne handicappede og sindslidende er øget voldsomt de seneste år. Fra 1997-2001 er udgifterne øget med mellem 25 og 49 procent på børn- og ungeområdet, og i samme periode er udgifterne øget med mellem 17 og 24 procent på området for voksne handicappede,« forklarer økonomichef i Århus Kommune, Bjarne Høyer Andresen.

Aftale med regeringen

Efter aftalen mellem regeringen og henholdsvis Amtsrådsforeningen og Kommunernes Landsforening må amtets samlede serviceudgifter højst øges med 1,7 pct. og kommunens med 0,7 pct. i 2004.

»Hvis aftalen med regeringen skal overholdes, er fortsatte vækstrater i den størrelsesorden ikke realistiske. Desuden går så store vækstrater på ét område ud over mulighederne for udvikling af de øvrige af amtets og kommunens opgaver,« tilføjer økonomichefen.

Ifølge det foreløbige regnskab fra Århus Kommune var nettoudgifterne på området sidste år 844 millioner kroner, mens Århus Amt havde udgifter på i alt 165 millioner kroner.

Idékatalog

Rapporten, der nu skal til en nærmere udmøntning i de berørte afdelinger og blandt politikerne, indeholder et idékatalog med 50 styringsredskaber, og her foreslås det, at 35 af de 50 konkrete tiltag sættes i værk fra 2003 til 2006, mens de øvrige 15 idéer udvikles yderligere frem mod 2008.

Ideerne skal blandt andet føre til, at færre får forkerte tilbud, og at tilbuddene gøres billigere.

Endelig lægger kataloget op til en vurdering af, om lovgivningen spænder ben for den bedst mulige anvendelse af pengene til det sociale område og måske derfor bør ændres.

»Styringsredskaberne forventes ikke blot at "knække" kurverne for væksten i de sociale udgifter, men forventes også at danne grundlaget for, at det på sigt bliver muligt at fastholde og så vidt muligt forbedre de sociale tilbud, som de svageste borgere i Århus Amt og Århus Kommune har brug for. En opbremsning af den voldsomme udgiftsvækst via en mere målrettet indsats er ganske enkelt en forudsætning for, at der også i årene fremover er råd til at tilbyde borgerne et rimeligt serviceniveau,« oplyser kontorchef Per Grønbech fra Økonomikontoret i Århus Amt.

jens.jorgensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.