Legeapparat skal dæmpe angsten for tandlægerne

Flere end 2000 legeapparater af mærket Lurifax har idémand fra Svendborg nu solgt over det meste af Danmark, og torsdag sponsorerede Danske Bank 20 apparater til den århusianske skoletandpleje.

Børn, som skal til behandling eller tandeftersyn på Århus Kommunes skoletandklinikker, kan nu i ventelokalerne i 20 af de i alt 50 klinikker aflede nervøse tanker og måske dæmpe angsten for, hvad der venter i tandlægestolen.

Skoletandplejen fik i går af Danske Bank i Århus foræret 20 legeapparater af mærket Lurifax, som er en udfordring for børn i alle aldre, ja såmænd også voksne og ældre medborgere.

Leg med kugle

Lurifax er et ca. 1,65 meter højt sammenklappeligt legeapparat bestående af to store træplader, hvori der er boret 50 huller i forskellige størrelser. På begge plader er der to snore, som er forbundet til en lille træklods med plads til en kugle, mønter, ja snart sagt hvad som helst.

Ved at trække i de to snore løfter man træklodsen med en kugle op ad én af pladerne, og kunsten er så at manøvrere uden om alle hullerne og komme til tops med kuglen i behold, og måske også forsøge at få listet klodsen med kuglen ned igen.

Det lyder enkelt, men er det slet ikke, fortæller souschef i skoletandplejen Peter Bertelsen:

Bliver benyttet flittigt

»Vi har i et par måneder haft to apparater stående i Centralklinikken på Graven 21, og de er blevet flittigt benyttet af såvel børn som forældre, som højlydt har moret sig. Det samme gør personalet, når vi forsøger os med Lurifax,« fortæller Per Bertelsen.

Kommunens 50 skoletandklinikker blev spurgt - og 20 svarede og sagde ja tak til at få en Lurifax.

Lurifax står allerede en del steder i Århus - senest har Skejby Sygehus købt 15 legeapparater, og en ordre på 10 stk er på vej til Kommunehospitalet.

Manden bag Lurifax er den 49-årige Peer Michael fra Svendborg. Han er tidligere journalist på Fyns Amts Avis og har også været pressechef for IBM. Hjemvendt fra Frankrig fik han lyst til noget helt andet.

Lurifax blev udviklet i et samarbejde med en tømrervirksomhed i Svendborg, som også producerer disse legeapparater, som koster 2000 kr. plus moms, og som Peer Michael principielt ikke sælger til private, »for det skal være en ting, som man ikke kender, når man møder den i en institution, en klinik, et plejehjem, en skole, på arbejde o.s.v.«.

Bankchef købte ind

Giveren i går, områdedirektør Henning Kjærsgaard, fortæller, at han også har købt to apparater til banken.

»Det tog mig ikke fem minutter at blive overtalt til, at banken sponsorerede Lurifax til skoletandplejen. Jeg kender problemet med tandlægeskræk fra egne børn, som synes, at det er et mareridt at skulle til tandlægen, men som kan glemme angsten, hvis de i ventelokalet kan aflede tankerne ved at lege med en Lurifax.«

kras@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen