Overvejende tilfredshed med skadestuernes telefonsluser
Både patienter og ansatte er godt tilfredse med de nye telefonsluser til skadestuerne i Østjylland. Det viser en ny undersøgelse, der dog også afslører, at sygeplejerskerne ved sluserne føler sig stressede.
Patienter og de ansatte på skadestuerne på de østjyske sygehuse er stort set tilfredse med den nye centrale sygeplejevisitation gennem brug af telefonsluser, der blev sat i gang på amtets seks skadestuer i juni.
Ikke færre end 98 procent af de patienter, der har brugt telefonslusen, udtrykker tilfredshed med behandlingen, viser en undersøgelse, Århus Amt har gennemført med 456 tilfældigt udvalgte patienter ved de seks skadestuer i juli.
Ved brugen af de nye telefonsluser begyndte man i Århus Amt også gradvist at indføre behandlersygepleje på skadestuerne, hvor specialuddannede sygeplejersker behandler en del af patienternes skader.
Den eneste undtagelse er Samsø, hvor borgerne fortsat skal ringe til den praktiserende læge.
Helhedsindtrykket viser, at forløbene hvori telefonslusen indgår scorer højest tilfredshed. Det ene forløb scorer 83 procent tilfredshed, hvor forløbet kun var råd pr. telefon. Det andet forløb scorer 81 procent af patienternes tilfredshed med at komme på skadestuen efter telefonkontakt. Den laveste tilfredshed blev registreret blandt patienter, som kom på skadestuen direkte fra gaden. Her var "kun" 75 procent af patienterne tilfredse med forløbet.
God teleservice
Spørgsmålene vedrørende telefonslusen er de tilfredshedsspørgsmål i undersøgelsen, der scorer den største tilfredshed. 98 procent af patienterne følte sig godt behandlet af telefonvagten på amtets skadestuer, og 96 procent fandt ventetiden rimelig, og 95 procent var tilfredse med telefonvagtens evne til at forklare, hvad patienten skulle gøre med sin skade.
Derimod viser undersøgelsen, at der er kritik af ventetider til behandling og for ringe information. Spørgsmålene vedrørende ventetid i skadestuens venteværelse scorer den mindste tilfredshed.
Kun 36 procent af de patienter, som kom på en skadestue mener, at de fik nok information om ventetiden i venteværelset.
81 procent mener, at ventetiden i venteværelset var rimelig. Forventeligt nok er patienter, der venter længst i venteværelset mere utilfredse med ventetiden og skadestuens informationer om ventetiden.
Kun 25 procent af de, der venter over en time i venteværelset, mener, at de fik nok information om ventetiden.
Generelt er formanden for amtets sundhedsudvalg, Carl Johan Rasmussen (S) ikke uventet tilfreds med resultaterne.
»Folk har taget godt imod den ændring, der er foretaget. Men der er behov for at forsøge at hæve andelen, der har ringet i forvejen. Det vil også have betydning for den ventetid i skadestuen, som folk ikke bryder sig om,« siger Carl Johan Rasmussen
Kvalitetsenheden på Århus Kommunehospital har gennemført en intern spørgeskemaundersøgelse blandt alle visitationssygeplejerskerne i ordningen. I alt har 26 ud af 33 besvaret spørgeskemaet.
Ser man på den generelle tilfredshed, svarer 84 procent af de adspurgte visitationssygeplejersker "Meget godt" eller "Godt" på spørgsmålet om det generelle indtryk af at varetage funktionen som visitationssygeplejerske.
Hele 84 procent svarer, at de enten i meget høj grad eller i høj grad føler sig trygge i rollen som visitationssygeplejerske.
Sttressende arbejde
Dog er arbejdet også stressende, fremgår det. På spørgsmålet om, hvor ofte de oplever det stressende at telefonvisitere, svarer 46 procent af de adspurgte visitationssygeplejersker, at de ind i mellem oplever dette. Andre 46 procent oplever det sjældent, mens 8 procent således aldrig oplever det som stressende at arbejde med at telefonvisitere.
»Det er glædeligt, at visitationssygeplejerskerne er så tilfredse med arbejdet, som tilfældet er. Der arbejdes løbende med erfaringsopsamling og forbedringsaktiviteter i forhold til de nye tiltag på skadestueområdet. Evalueringen rummer således en række forslag og bemærkninger, som visitationssygeplejerskerne har tilkendegivet i forhold til forbedringer af den nye funktion og arbejdsvilkårene for personalet,« siger Carl Johan Rasmussen.
Århus Amt vil løbende følge udviklingen med brugen af de nye telefonsluser, og en ny undersøgelse vil være klar ved årsskiftet.