Forældre: Pas på ballonen ikke revner

Omkring tusind frustrerede forældre, pædagoger og børn mødte i går op foran Århus Rådhus for at demonstrere deres utilfredshed med de spareforslag, der er lagt frem på børn og unge-området.

På en udspændt sejlgarnssnor hele vejen rundt om parkeringspladsen foran Århus Rådhus hænger utallige tegninger. Deres størrelse er meget varierede, og mens nogle i lyse farver forestiller store, glade ansigter, så viser andre mere dystre tændstikmænd i mørk lilla og brunt. Et slående billede på stemningen denne eftermiddag, der er præget af glade børnestemmer, men også mere tillukkede voksenminer i disse sparetider.

De mange tusch- og penselstreger er trukket af byens børn og forestiller deres pædagoger, og det er meningen, at de skal overrækkes til borgmester Nicolai Wammen senere, fortæller en kvindelig pædagog. Med en rulle tape er hun flittigt beskæftiget med at føje flere portrætter til samlingen. Men det er ikke kun børnenes kærlighed til deres pædagoger, der blafrer i vinden denne eftermiddag. Enkelte steder krydres snoren med gule, opsigtsvækkende budskaber fra voksenland: "Drop det!", "Det er min pædagog" og "Svigt ikke mit barn", lyder påmindelserne til Århus Byråd, der netop nu holder byrådsmøde inde bag rådhusets beskyttende designerfacade.

1.000 er mødt op

Men de mange tegninger lader sig faktisk næsten ikke bemærke denne eftermiddag, da omkring 1.000 århusianere i alle aldre og farver er mødt op for at demonstrere foran både protestguirlande og rådhus.

»Der er allerede ved tidligere sparerunder skåret helt ind til benet. Det ser ud til, at der denne gang skal spares omkring 200 mio. kr. alene på børn og unge-området. Det er direkte uansvarligt, og det er urimeligt, at det er de smalleste skuldre, der skal bære byrden,« siger formand Sten Grølsted ved Forældrenævnet i Århus, der står bag dagens demonstrationen.

»Man kan håbe, at det virker, og at vi får åbnet deres øjne. Hvis ikke vi kan afskaffe sparekataloget, så kan vi i det mindste få renset lidt ud - ellers må vi jo vende tilbage igen til oktober,« siger Sten Grølsted.

Drop det nu!

Bag ham løber fem piger og en dreng op mod rådhusets hovedindgang, mens de med gule balloner i hånden og en kameramand i ryggen ivrigt gentager dens oppustede sorte budskab: »Drop det nu, drop det nu,« råber de.

Og de er bestemt ikke alene om at lufte budskaber højlydt denne eftermiddag, selv om demonstrationen faktisk er annonceret som en stille protest uden taler og musik. Iklædt en masseproduceret rød T-shirt med påskriften "STOP skolesammenlægningen" og

"I {hrtf} Brabrand" hæver 15-20 piger fra Engdalskolen såvel stemmer som krop over de mange fremmødte fra parkeringspladsen plateau:

»Ikke slå os sammen, ka' du høre os, hr. Wammen? Det gør bare skade, ka' du høre os, fru Gade?« synger de, mens de med to klap på knæene og ét i hænderne introducerer rytmen fra Queen-sangen "We will rock you".

Bannere med budskab

Folk klapper med, mens en ung pige i stramme, mørkeblå cowboybukser tager teten og starter sangen på ny - i modtakt.

»Det er lidt mærkeligt at være her. Man aner jo ikke, om det virker,« siger en kortklippet voksen i baggrunden, mens hans højre hånd knuer både to hvidstilkede gule balloner, et sort papirflag og et kæmpe banner. "Bevar Engdalskolen - en velfungerende folkeskole i Århus Vest", står der på banneret. Også mange andre udtrykker deres budskab skriftligt. Enhedslisten har tapetseret plakater op De proklamerer, at byen har "råd til velfærd", mens andre bærer synspunktet på tøjet.

Den 53-årige børnehaveleder Lone Norlander Smith fra Klodshans i Brabrand er én af dem.

"Leder: Jeg er under afvikling", står der på fronten af hendes hvide t-shirt. Det mener hun faktisk, siger hun.

»Vi har taget vores del af nedskæringerne tidligere. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal stå her hvert andet år, når vi er blandt verdens rigeste lande. Min ældste søn siger, at det er terrorisme mod børnene. Han kan sagtens mærke nedskæringerne,« slår hun fast, mens otte-årige Daniel nikker ved hendes side. Hans fritidshjem, Phønix, er lukningstruet, fortæller hun. Det er han ked af.

»Jeg vil gerne beholde mit fritidshjem. Vi har en lille speedbåd, men hvis det lukker, så er jeg bange for, at jeg ikke kommer ud at sejle igen. Det har jeg det dårligt med,« siger han.

Århus Kommune skal i alt spare 410 mio. kr.

jan.lauridtsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.