Århus lægger øget pres på ledige

Beskæftigelsesrådmand Gert Bjerregård fremlægger i dag en plan, der skal skaffe flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde.

Flere ledige skal ud af offentlig forsørgelse og ind på arbejdsmarkedet. Det skal ske gennem målrettet opkvalificering og med truslen om at miste kontanthjælpen, hvis man siger nej til et job.

Sådan lyder det i en ambitiøs plan, som beskæftigelsesrådmand Gert Bjerregaard (V) fremlægger i dag. Målet er at få hver fjerde kontanthjælpsmodtager ud i virksomhederne inden 2008.

»Mulighederne er der for at få flere ud på arbejdsmarkedet - både til gavn for den enkelte, som kommer i beskæftigelse, og for samfundet,« siger Gert Bjerregaard.

"Ny aktiveringsstrategi i Århus Kommune - en ny chance for alle" skal i dag præsenteres for kommunens beskæftigelsesudvalg og for repræsentanter for de faglige organisationer og erhvervslivet. Planen vil kunne effektueres i efteråret, hvis byrådet bakker op om den.

Århus Kommune har i øjeblikket ca. 8.000 kontanthjælpsmodtagere, og alle er omfattet af den nye strategiplan.

Mindst 2.000 kan hjælpes

Omkring 2.000 kontanthjælpsmodtagere skulle med lidt opkvalificering kunne varetage et arbejde, mens situationen er lidt vanskeligere for en midtergruppe på omkring 4.000 personer, som af forskellige årsager - f. eks. sygdom - ikke har været på arbejdsmarkedet i længere tid. De resterende 1.500 til 2.000 er de mest problematiske, og denne gruppe omfatter blandt andet misbrugere.

»Alle skal opkvalificeres, nogle helst til noget, der minder om en faglig uddannelse, mens det i den sidste gruppe er en succes, hvis blot vi får folk ud i arbejde nogle timer om dagen. Tilknytning til arbejdsmarkedet betyder meget i forhold til menneskers identitet, men det handler også om at bryde uheldige mønstre og redde næste generation,« fortæller Gert Bjerregaard.

Som et led i planen skal varigheden af kommunale beskæftigelsesprojekter reduceres. I stedet skal virksomheder involveres i arbejdet med at forberede ledige til arbejdsmarkedet.

»Kommunen har været for tilbøjelig til at sende folk ud i nyttesløse beskæftigelseprojekter. Det skal være slut. Vores indsats skal målrettes de behov, erhvervslivet har, og målet er gennem virksomhedssamarbejder at få flyttet 25 pct. ud af kommunale projekter og ind i virksomheder inden 2008,« siger rådmanden.

HK: Den rigtige retning

Formand for HK Østjylland, Viggo Thinggård, mener, at planen er et skridt i den rigtige retning.

»Alt for ofte er ledige blevet fastholdt i perspektivløse praktikforløb, der ikke fører til varig beskæftigelse. Der er ved at opstå flaskehalse på sundheds- og ældreområdet samt inden for detail, handel og kontor. Vi skal have folk uddannet og opkvalificeret på disse områder så hurtigt som muligt,« siger Viggo Thinggård.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.