Leder: En sværvægter

AARHUS UNIVERSITET er ved at vokse sig stort. Senest er det oplyst, at bestyrelserne for byens universitet og for Danmarks Pædagogiske Universitet, DPU, i næste uge begge siger ja til en sammenslutning. Aarhus Universitet er parat til at sikre DPU plads.

Man er ikke interesseret i at rykke det hele til Århus eller splitte den pædagogiske højborg, som Københavns Universitet lagde op til, da der tidligere var kontakter om en mulig fusion med universitet i København.

Forhandlingerne strandede, men i løbet af få måneder lykkedes det formændene, Jens Bigum fra Aarhus Universitet og biskop Kjeld Holm fra DPU, at finde en løsning, som begge parter var tilfredse med. Biskoppen nærede selvfølgelig en særlig veneration for sin by og nød i øvrigt samarbejdet og processen med det lokale universitetet.

Dermed bliver Aarhus Universitet landsdækkende. I løbet af ganske få år kan universitetet have flere end 40.000 studerende, og det er så mange, at det ikke kan undgå at påvirke hele byens udvikling og trivsel. I øjeblikket er der 30.000 studerende og 9.000 ansatte i Århus.

Så Aarhus Universitet fylder i forvejen godt i byen, og der er udsigt til, at det vil komme til at disponere over endnu flere bygninger. Der er lagt billet ind på såvel Århus Kommunehospital som Amtssygehuset, når hospitalsbyen i Skejby står færdig, ligesom universitetet også er interesseret i at få andel i godsbanearealet.

Det er rigtigt, at byen tilgodeser den store uddannelsesinstitution, for den er afgørende for udviklingen i Århus.

Tænk bare på, at der hvert eneste år kommer tusinder af velbegavede unge mennesker til byen for at studere. Det kan ikke undgå at præge byen.

Mange af disse studerende har taget byudviklingen omkring den frilagte å til sig, og det er i høj grad dem, som i sommermånederne nyder en forfriskning på fortovscaféerne langs åen. På andre områder sikrer de også liv i byen. I kraft af de mange unge er forretningslivet og kulturlivet i Århus mere levende end i mange byer af tilsvarende størrelse.

Århus får noget af sit universitet, og byen giver noget igen. Det lokale erhvervsliv har også set mulighederne, og i Studenterhus Århus knyttes kontakter, og det var netop meningen med studenterhuset i den gamle toldbod.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen