Ny bro og mere byggerod ved Århus Å

Endnu en ny bro er på vej i Århus. I går blev krydset Grønnegade/Åboulevarden lukket, mens den gamle bro rives ned og erstattes af en mere moderne.

Vel er Århus hverken Amsterdam eller Venedig, målt i antal broer, men det går fremad, og om nogle måneder står endnu en ny bro færdig i krydset Grønnegade og Åboulevarden.

Som led i frilægningen af Århus Å blev Grønnegade i går morges afspærret, mens den nuværende bro over åen fjernes og erstattes af en ny, som vil ligne broerne ved Busgaden. Arbejdet ventes afsluttet i begyndelsen af september, og man benytter lejligheden til at udskifte ledninger og kabler samt etablere en ny kloakledning mellem Mølleparken og Grønnegade.

Hele projektet fra Immervad til Vester Allé forløber efter planen, oplyser projektleder ingeniør Helle Svantemann:

»Vi bliver færdig med hele projektet ved årsskiftet, selv om vi har et efterslæb fra forsinkelser i vinteren 2006. Som bekendt har vi haft en mild vinter, men var så i perioder til gengæld generet af de store vandmængder.«

Langs åens bredder fra Grønnegade til Vester Allé er der nedsat bolværk af trætypen Azobé, en type hårdtræ, der er velegnet til vandmiljøet. Efterfølgende skal der bagstøbes og lægges et lag muld over.

Træerne bliver

De ranke poppeltræer bevares, og samtidig sker der en reel udvidelse af Mølleparken fra Hovedbiblioteket mod åen med en forsænket plads. Hele strækningen fra Vester Allé til Immervad bliver dermed en promenade, mens der som nu vil være dobbeltrettet trafik på sydsiden af Åboulevarden.

På nordsiden op mod biblioteket anlægges for øjeblikket et stort underjordisk bassin til opsamling af regn- og spildevand, som skal sikre tørre kældre i områdets huse.

Ved Immervad tegner der sig allerede et spændende og i størrelse ganske imponerende fodgænger- og opholdsareal. Lige nu arbejdes der med at lægge nye fjernvarmeledninger over den nye bro, ligesom teknikere fra TDC trækker kabler i store mængder. Faktisk er området et knudepunkt for al fastnettelefoni i hele Jylland!

På strækningen fra Immervad til Grønnegade er åløbet endnu delt, mens man støber den ene side færdig. Derefter fjernes en midlertidig væg midt i løbet, så der dannes et bredt åløb.

Noget kønt syn er byggepladsen ikke. Det flyder med affald, byggeelementer og forskellige afspærringselementer, og ingeniør Helle Svantemann fortæller, at man har fået enkelte klager:

»Vi gør, hvad vi kan, og jeg har netop holdt møde med entreprenørerne og bedt dem om at rydde op løbende. Vel er det en byggeplads med, hvad det medfører, men derfor kan det jo godt se lidt pænt ud. En del af rodet er byggefolkene dog uden skyld i: Vi kan godt rydde op en fredag, og når vi så møder mandag morgen, flyder det med affald fra en lystig weekend,« siger hun.

»Vi er desuden meget påpasselige med, at der hele tiden er muligheder for adgang til områdets indkørsler, forretninger og hoveddøre. I det hele taget lægger vi vægt på et højt informationsniveau, når vi af hensyn til byggeriet er nødt til at foretage reguleringer. Men helt at undgå at forstyrre borgernes og erhvervslivets hverdag kan vi dog ikke.«

Når hele åløbet fra Immervad til Vester Allé står klar den 1. januar 2008 mangler kun sidste etape af frilægningen, som er strækningen fra Mindebro til havnen. Den etape forventes at tage et par år til årsskiftet 2009/2010.

Man kan følge arbejdet med frilægningen på kommunens hjemmeside, www.aarhuskommune.dk/portal/forside.

joergen.hansen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.