Musiklektorer: Ulighed for konservatorier

Undervisere på Det Jyske Musikkonservatorium tager afstand fra forskelsbehandling imellem konservatorier i Østjylland og København samt generel udhuling af budgetter.

Hvorfor skal det københavnske musikkonservatorium have 17,5 mio. kr. i ekstrabevilling, når østjydernes pendant kun får 1 mio. kr. ekstra?

Det er blandt spørgsmålene i en pressemeddelelse, som lærerne ved Det Jyske Musikkonservatorium netop har udsendt i protest over, hvad de kalder »en trussel imod den musikalske fødekæde.«

»Vi har holdt lærermøde og besluttede for første gang, at lærergruppen er nødt til at reagere,« siger tillidsmand for de klassiske musikpædagoger, slagstøjslærer Henrik Larsen.

»At vi reagerer nu, skyldes at det først er nu, vi ved, hvor store de varslede besparelser bliver på Det Jyske Musikkonservatorium. Huslejeforhøjelsen i forbindelse med flytningen til Musikhuset Aarhus vil ikke blive dækket af ministeriet i fuldt omfang. Nu ved vi, at det bliver en besparelse på fem mio. kr. årligt, som vi selv skal finde i budgettet,« forklarer tillidsmanden.

Mens jyderne har fået en kompensation på en mio. kr., har Det Kgl. Musikkonservatorium fået lovning på en ekstrabevilling på 17,5 mio. kr. til den huslejeforhøjelse, som sker, fordi københavnerne flytter ind i det ledige Radiohuset i Rosenørns Allé, som bliver ledigt, fordi DR er flyttet til Ørestaden.

»Vi lærere føler en stærk forskelsbehandling og er utilfredse med, at det skal gå ud over uddannelserne på Det Jyske Musikakademi, hvor de nuværende studieplaner fra næste undervisningsår skal beskæres med 17,9 procent,« skriver lærerne.

Bedre aftaler

Henrik Larsen uddyber:

»Vi forventer, at der er politikere, som tager vores reaktion op, når det er tydeligt, at Kulturministeriet har lavet en bedre aftaler for københavnerne end med århusianerne.«

Lærergruppen på konservatoriet påpeger desuden i protesten, at de seneste år har betydet konstant ringere forhold for de århusianske konservatorie-studerende.

»Politikerne har i flere år lovet at sætte ressourcer ind for at styrke den musikalske fødekæde i Danmark. Og det er ganske vist resulteret i en række projektmidler. Men i samme periode er konservatoriernes økonomi blevet drastisk beskåret,« skriver musiklærerne.

Udenlandske musikere

Lærergruppen frygter, at nedskæringer betyder flere udenlandske musikere i danske koncertsale.

»Der bliver færre penge til uddannelsen af musikere og de musikpædagoger, der skal højne kvaliteten af undervisningen på landets musikskoler,« skriver lærerne.

De giver større administrative byrder og reducerede tilskud, skylden for, at flere penge forsvinder fra undervisningen.

»Vi er endt i en situation, hvor vi frygter for det faglige indhold i uddannelserne,« slutter lærerne, der opfordrer politikere og kulturminister Brian Mikkelsen (K) til at tage affære og »sikre et fortsat acceptabelt niveau«, og at der i øvrigt ikke forskelsbehandles.

Har I med i jeres overvejelser, at en konservatorieuddannelse er en af landets absolut dyreste pr. elev af alle statslige uddannelser?

»Ja. Skal man uddanne musikalske solister, er det dyrt. Sådan er det i hele verden. Sagen er, at vi er blevet beskåret så meget, at vi nu befinder os på et minimum, hvor vi knap kan nå at lave det, vi skal,« slutter Henrik Larsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kulturminister Brian Mikkelsen, som er på vinterferie.

anders.lange@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen