Klubben for klassikere

Under temaer som Gangstere og Kieslowski viser Århus Studenternes Filmklub klassikere fra Det Danske Filminstitut.

Gule, kinesiske tegn toner frem på lærredet, og eksotisk musik strømmer ud i det store auditorium denne tirsdag i Århus Studenternes Filmklub. Filmen Ju-Dou - Flammende Begær er på programmet, og snart bliver publikum suget ind i en verden af muldyr, pyramideformede stråhatte og rislamper.

Man må kigge langt efter kendte Hollywood-navne, når tæppet går i den gamle filmklub, der har eksisteret siden 1953 og næsten lige så længe har holdt til i auditorium E på Institut for Matematiske Fag.

60 kunstfilm årligt

Her vises cirka 60 såkaldte kunstfilm om året fra Det Danske Filmmuseum, som ellers kun spilles på Cinemateket i København. Formand Ole Caspersen har været med siden midten af halvfjerdserne.

»Jeg må have set omkring 1.200 film herinde,« fortæller han og kigger ud over auditoriet og skiltet med Rygning forbudt, der er skrevet med smalle, gammeldags typer.

Dengang havde filmklubben to forestillinger på en dag, men i takt med at flere film bliver vist i tv og kan købes på dvd, er visningerne skrumpet til et par gange om ugen. Men missionen er den samme.

»Vi viser berømte klassikere af en vis kvalitet, som man ikke kan se andre steder i byen. De, der kommer her, er ofte filmhistorisk interesserede - både studerende og ældre,« fortæller Ole Caspersen.

Klubben er åben for alle over 15 år, og man må selv bestemme, hvor ofte man dukker op. Til hver forestilling udleveres kopiark med artikler og anmeldelser af filmen. Nogle af dem, der er dukket op i dag, er veninderne Gitte Brunsvig og Anne Stine Jörck.

»Vi vil gerne have nogle oplevelser sammen, og de viser virkelig mange film, som man ikke kan se derhjemme - som et alternativ til mainstream amerikanske film,« fortæller Gitte Brunsvig og fortsætter:

»Det er bare med at udnytte de tilbud, der findes i forbindelse med universitetet.«

Gamle kendinge

Den kinesiske film har dog trukket flest af de ældre medlemmer i biografen. En af disse er Gry Hvidberg, der næsten hver fjortende dag kører fra Hammel for at se en af de gamle filmperler.

»Meget af det, der kører i biograferne nu, er for overfladisk. Her kører de vekslende temaer, så man kan få et gensyn med en instruktør eller skuespiller, som man kan godt kan lide. For noget tid siden så jeg en af de første gangsterfilm fra 1932, og det var en fantastisk oplevelse at se noget fra dengang, som stadig holder.«

Niels Malmros er også at finde i auditoriet engang imellem, og det var efter sigende filmklubben, der hjalp ham med at skaffe penge, så debutfilmen Lars Ole 5.C kunne komme ud i flere kopier.

Det er altså en filmklub med historie, der et par gange om ugen lader båndene rullle.

»Film ER jo bedst i biografen. Det mener jeg stadig, selvom jeg efterhånden har flere af filmene stående derhjemme,« fastslår formand Ole Caspersen.

marie.hauberg@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.