De unge føler sig usårlige

Nutidens unge er opdraget til frit valg på alle hylder og tror ikke, at der kan ske noget ved at snuppe en bane kokain.

Er man ung i dag, har man stort set frit valg af uddannelse, fritidsaktiviteter, livsstil, seksualitet, boform og alt muligt andet. Den unge generation vokser op i et samfund med hidtil uset velstand og et hidtil uset antal muligheder.

Ungdommen har til alle tider følt sig usårlig, men usårligheden er blevet forstærket af den opvækst, som generationen fra 1980erne har fået:

»Den risikovillighed, som unge har i dag, er meget større end før i tiden. De tør prøve meget mere,« forklarer forebyggelseskonsulent Lene Jensen fra Århus Kommunes ungdomscenter, som har tæt kontakt til unge med narkotikaproblemer.

Lene Jensen er 54 år og fortæller, at der var større forsigtighed, da hun var ung i 1970erne.

Mange valgmuligheder

»Vi turde ikke nær så meget. Der var selvfølgelig nogle, der eksperimenterede med overdreven brug af LSD, og kom på Risskov. Det blev vi forskrækkede over.

I dag tager de unge stoffer, selv om der sker noget alvorligt med en i deres omgangskreds. Det sker jo ikke for mig, tænker de.«

For en undergruppe er de mange valgmuligheder direkte årsag til stofmisbrug, mener forebyggelseskonsulenten.

»Det eneste, som man ikke kan vælge, er, at man ikke vil vælge. Der er nogle, der ikke kan håndtere alle de valg, og derfor gemmer sig bort i en rus,« lyder det fra Lene Jensen.

Uanset, hvad årsagen er, så er det tåbeligt at tage stoffer. Også bare en enkelt gang.

»Det er individuelt, hvornår tager du tager skade. Selv om kammeraterne har taget det længe uden problemer, kan det være den ene gang, hvor du tager det, at det går helt galt. Det er umuligt at forudse.«

Voldbrug af godt humør

Narkotika giver en kunstig optur. Man slipper hæmningerne og oplever samtidig en eksplosion af energi og godt humør. Narkotika får dog ikke hjernen til at om man så må sige producere mere godt humør. Det voldbruger bare det gode humør, som hjernen har på lager.

Derfor er man ofte i dårligt humør efter en narko-rus.

»Der er ikke mere glad-stof tilbage,« siger Lene Jensen

»Efter sådan en omgang kommer man ikke bare ned i en almindelig, kedelig mandag morgen-stemning. Man kan komme fuldstændig ned under gulvbrædderne i den aller mørkeste kulkælder.«

Narkotika kan også medføre, at man bliver voldelig eller f.eks. tror, at man kan flyve. Er man uheldig, kan man ødelægge hovedet.

Indvendigt!

Så kan man vinke farvel til de mange muligheder, pointerer Lene Jensen.

»Du kan ikke blive repareret. Hjernen er ødelagt for stedse.«

mads.bonde@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen