Konsulent: Stop branchefesterne

Når diskoteksbranchen holder interne fester søndag formiddag efter en hel nats arbejde animerer det til, at gæsterne tager stoffer for at holde dampen oppe, mener forebyggelseskonsulent.

Tidligt søndag morgen den 4. februar var det mørkt og koldt på Århus Havn.

Dog ikke på diskoteksskibet M/F Broen. Her holdt de ansatte i den århusianske diskoteksbranche fest, efter at de havde lukket deres egne steder.

Blandt gæsterne var bartendere, tjenere og afryddere, som forinden havde fået stukket en invitation i hånden eller set et opslag i personalerummet på deres arbejde.

Omkring kl. fem om morgenen begyndte gæsterne at ankomme til festen, som blev holdt i den såkaldte Business Club. Det er diskoteksskibets nye afdeling, som holdes i en eksklusiv stil blandt andet er der guldfarvede vægge.

Til stede var 80-100 gæster, og på toilettet var der tydelige spor af stoffer, fortæller en af deltagerne, som JP Århus har talt med:

»Ude på toilettet kunne man se stofferne med det blotte øje,« siger den mandlige gæst.

Inde i festlokalet gik en barchef fra et af in-stederne ved åen rundt og spurgte andre gæster, om de kunne skaffe stoffer. Ved et tilfælde spurgte han en, der er ansat på Broen. Det skulle han ikke have gjort, for det medførte en øjeblikkelig udsmidning. Og karantæne.

Branchefesterne holdes flere gange om året forskellige steder i byen og starter ved fem-seks tiden om morgenen. Nogle gange varer de til efter middag.

Lene Jensen, der er forebyggelseskonsulent på Århus Kommunes ungdomscenter, er overrasket over, at festerne finder sted efter lange og ofte travle nattevagter.

Den hårde kerne

»Det lyder fuldstændig surrealistisk. Det er for langt ude og er i den grad med til at animere folk til at tage hurtige stoffer,« siger Lene Jensen om festtidspunktet.

Hun karakteriserer gæsterne ved morgenfesterne således:

»Det er den hårde kerne, der spiller så smarte, at det gør ondt. Jeg ville nærmest være forbavset, hvis der ikke var nogle, der spurgte om pulver i den sammenhæng. De har brug for noget at støtte sig til.«

Lene Jensen forsætter:

»Når de går i gang med branchefesten, er de helt oppe at køre og går i selvsving. Hvis man i forvejen har hang til stoffer, vil man være endnu mere tilbøjelig til at tage dem i sådan en situation,« lyder det fra forebyggelseskonsulenten.

Hun foreslår, at diskoteksbranchen stopper med at holde fester tidligt om morgenen og siger med et smil:

»Hvorfor ikke mødes til eftermiddagskaffe om søndagen, når de har fået sovet?«

Et generelt problem

Peter Sand, som er direktør for det store diskotek og spillested Train, støtter ikke forslaget om at stoppe festerne.

»Det er en smuk tanke at mødes til te og kaffe, men vi bliver nødt til at være realistiske. Jeg tror ikke helt på hendes vurdering. Hun har da ret derhen, at folk skal holde dampen oppe. Men der ligger noget historisk i, at folk slår nogle gevaldige huller i jorden. Det gjorde vi også, da jeg var ung i Århus,« siger han.

Stoffer er et generelt problem for mange unge og derfor også blandt diskotekernes medarbejdere, mener Peter Sand:

»Det ville være et lykketræf, hvis vi kunne holde det helt ude af vores rækker. Logisk set er det svært.«

Han tror dog, at der er færre problemer på Train end hos mange af konkurrenterne.

»Vi har en bredere sammensat medarbejderstab end mange andre steder. Nogle af vores medarbejdere er oppe i 40erne og har ikke noget behov for at eksperimentere. Vi har også nogle af de unge, der er til fest, fis og farver, men det er ikke så udpræget som andre steder,« forklarer han.

Peter Sand mener, at diskoteksbranchen har et særligt ansvar.

»Vi er mere forpligtigede til at sikre mod stoffer end andre. Jeg er selv en aldrende herre, som har en datter, der nærmer sig diskoteksalderen. Når hun skal i byen første gang, vil jeg gerne, at hun kommer et sted hen, hvor de kan håndtere ansvaret for hende på betryggende vis,« siger han og tilføjer:

»Vi har på fornemmelsen, at det er trendy at tage stoffer. Og det vil vi gerne kæmpe imod sammen med politi, forældre og skoler. Det er en fælles kamp.«

Stopper ikke

Heller ikke diskoteksskibet M/F Broen vil stoppe branchefesterne tidligt om morgenen.

»Jeg har været i branchen i mange år og tit festet til middag eller længere, og jeg har aldrig taget det skidt,« siger Claus Damsgaard, direktør på M/F Broen med henvisning til narkotika.

»Hvis man har hang til stoffer, kan det da godt være, at man tager et nyt skud, når man kommer til sådan en fest. Men så har man sandsynligvis også gjort det tidligere på aftenen.«

mads.bonde@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen