Bilka havde held i uheld ved tagkollaps

En del af taget på varehuset i Tilst gav efter natten til lørdag. Var nedstyrtningen sket blot syv timer senere, ville der have været både medarbejdere og kunder ved kassesluserne direkte under de 200 kvm. tag, der gav efter for snetrykket.

Kollapset skete for et smalt, 100 meter langt tagstykke i sammenføjningen mellem selve varehuset og havecentret.

Torsdag havde man ellers foretaget et rutinechek af hele taget oven på de store nedbørsmængder, men ikke fundet noget usædvanligt. Store dele af det i alt 16.000 kvm. flade tag blev renoveret i 2006, men taget på havecentret, der ligger lidt lavere, var ikke medtaget i renoveringen:

»Måske har der under de ekstreme vejrforhold samlet sig driver på havecentrets tag op mod det lidt højere varehus,« siger informationschef Erik Eisenberg. Han understreger dog, at det er spekulationer:

»Årsagen er det op til teknikerne og de berørte myndigheder at klarlægge, og den udredning kan forhåbentlig komme i løbet af søndag. Samtidig vil der hele weekenden blive arbejdet hårdt på at udbedre skaderne, og i bedste fald kan vi genåbne mandag morgen.«

Bagere på arbejde

Kollapset blev opdaget af et hold bagere, som ved 02-tiden var ved at forberede brødproduktionen til lørdag. Bageriet er placeret i den modsatte ende af varehuset, og bagerne hørte et højt brag, hvorefter de slog alarm.

Ved nedstyrtningen knækkede taget nogle vandrør til sprinkleranlægget, og det udløste ligeledes en alarm.

Fra morgenstunden blev en snes mand fra et entreprenørfirma sat i gang med at fjerne sne fra taget på havecentret. Det foregik med skovl og trillebør.

Der er omkring 750 ansatte i Bilka. Størstedelen af de medarbejdere, der mødte på job lørdag morgen, blev sendt hjem.

Til gengæld blev varehuschef Claus Dahl, som var på familieferie i Malaga, kaldt hjem, og han ankom til Danmark sidst på lørdagen for at deltage i den videre planlægning.

»Siger teknikerne i løbet af søndagen god for sikkerheden i Bilka, håber vi at kunne åbne til normal tid mandag morgen,« siger Erik Eisenberg og tilføjer:

»Det siger sig selv, at vi er lettede og lykkelige over, at kollapset skete på et tidspunkt, da der hverken var medarbejdere og kunder i forretningen. Men uheldet fik os også til at indkalde ledende medarbejdere og teknikere i samtlige 14 Bilka-varehuse og tre A-Z-varehuse til møde lørdag formiddag for at få undersøgt tagforholdene. Desuden har vi gennemgået udvalgte Føtex-varehuse og lagerhaller for eventuelle faresignaler, men intet er fundet.«

Bilka i Tilst er ældst

Bilka i Tilst er det ældste varehus under Dansk Supermarked. Det blev åbnet i 1970 og gennemgik i 2006 en tagrenovation til 15 mio. kr.

Lørdag var der lukket for kunder, men mange tog alligevel på udflugt for at se skaderne. Udefra var der dog intet at se på udover de mange Lukket-skilte, afspærringerne og de flittige mænd på taget, som fjernede sne fra taget. Tilsvarende var der inde i det lukkede varehus etableret en bred sikkerhedszone omkring det sammenstyrtede tag ved kassesluserne.

joergen.hansen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.