V vil lappe letbanehul med flere job

150 mio. kr. fra kommunens gevinst på flere i job skal gøre en ny aftale om dækningsafgift spiselig for erhvervslivet, foreslår Venstre. Liberal Alliance undrer sig over, at borgmesteren pludselig bringer 480 mio. kr. i spil.

Artiklens øverste billede
Venstre foreslår at lade jobskabelse finansiere budgetunderskuddet på Aarhus Letbane. Foto: Thomas Emil Sørensen

Aarhus Kommunes gevinst ved, at folk kommer i arbejde frem for at være på offentlig forsørgelse, kan komme til at dække noget af letbaneunderskuddet på 300 mio. kr. Forslaget har Venstre smidt på bordet i forhandlingerne med erhvervslivet om aftalen om den lokale erhvervsskat, dækningsafgiften, som skal finansiere letbanen.

Ifølge Venstre vil kommunen spare 75.000 pr. person, som kommer i job, og med den forventede vækst i økonomien og befolkningstallet regner partiets leder Bünyamin Simsek med, at der kan hentes mange penge på den konto og vil øremærke besparelsen ved, at 2.000 nye kommer i job over fem år – svarende til 150 mio. kr.

»Vi tror på, at der kommer flere end 400 i arbejde om året, men med den her aftale kan man reservere det provenu til at lave en stejlere nedtrapning af dækningsafgiften,« siger Bünyamin Simsek.

Han vil dermed imødekomme erhvervslivet, der har stillet sig kritisk over for at betale for letbaneunderskuddet.

Erhvervsorganisationerne, S, V og K diskuterer aftalen om dækningsafgiften i disse uger, da der er forskellige opfattelser af, hvordan den skal fortolkes.

Som beskrevet i JP Aarhus i går vil borgmester Jacob Bundsgaard (S) tage 300 mio. kr. af i alt 480 mio. kr. i udisponerede midler fra aftalen til letbanehullet. Det er Venstre også indstillet på, men ifølge Bünyamin Simsek er erhvervslivets organisationer lunkne, bl.a. studser de over, at der er så mange udisponerede millioner.

»De skal have lidt mere for at komme med i en ny aftale. Vi er med i den aftale, som erhvervslivet bakker op om. Hvis det siger ja, så er vi med – ellers ikke,« fastslår han.

Han har også har foreslået at lade udfasningen ske hurtigere, så dækningsafgiften er væk med udgangen af 2028 i stedet for som aftalt i 2031.

LA undrer sig

Hele slagsmålet omkring aftalen om dækningsafgiften begyndte, da teknisk rådmand Kristian Würtz (S) foreslog at finansiere letbaneunderskuddet ved at udskyde den aftalte nedtrapning af afgiften og dermed sendte en ekstraregning til erhvervslivet.

I går i JP Aarhus fastslog borgmesteren, at erhvervslivet ikke kommer til at betale mere.

Forløbet omkring dækningsafgiften vil Liberal Alliances byrådsmedlem, Lars Boje Mathiesen, nu have endevendt. Han undrer sig over, at borgmester Jacob Bundsgaard (S) »lige pludselig« har bragt de 480 mio. kr. i spil og kræver derfor en redegørelse, der kan beskrive forløbet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.