Borgerlige vil stoppe køb af Fairtrade
En ny undersøgelse sår stor tvivl om, hvorvidt Fairtrade gavner fattige arbejdere, og derfor bør kommunen stoppe sit engagement, mener V, K, DF og LA. Socialdemokraterne vil fortsætte og peger på, at andre undersøgelser tegner et andet billede.
Som særlig udnævnt Fairtrade-by har Aarhus Kommune gennem de seneste år brugt skattekroner på kaffe, te og andre produkter for at fremme bæredygtige produkter og støtte verdens fattige bønder.
Men det skal være slut, mener en række partier, efter at et engelsk forskerhold fra University of London for nylig har konkluderet, at Fairtrade ikke forbedrer levevilkårene for de fattigste i landdistrikterne i Etiopien og Uganda. Ifølge undersøgelsen er lønningerne hos arbejderne i Fairtrade-produktioner endda lavere end hos kollegerne, der arbejder i konventionel kaffe-, te og blomsterproduktion.
Både Venstre og De Konservative var skeptiske, da byrådets røde fløj i 2010 vedtog, at kommunen bl.a. skal arbejde for at gøre Aarhus til Fairtrade-by, at 10 pct. af kommunens samlede kaffeindkøb, dengang for 2,5 mio. kr., skal bære mærket, og at kommunen skal have et bredt udvalg af Fairtrade-mærkede produkter i kommunens butikker og restauranter. Ren symbolpolitik at betale omkring 30 pct. ekstra for Fairtrade-mærket kaffe, lød det dengang fra Venstre.
»Det er træls, at vi nu er blevet bekræftet i vores fordom, at det var et forslag, man har det godt i maven med, men at det måske ikke har meget at gøre med virkeligheden. Nu er det vigtigt, at vi får det stoppet, for der er penge at spare,« siger Lene Horsbøl (V), der netop har sendt byrådet et forslag om at stoppe med Fairtrade-indkøb.
Det vil K, LA og DF stemme for.
»Det er sådan noget, hvor man må sidde med en guldske og slå sig selv i hovedet over at tænke på den stupiditet, der er i, at vi har så mange udfordringer i vores by, og så pjatter man penge væk på det her,« siger Marc Perera Christensen (K).
Lars Boje Mathiesen, LA:
»Fairtrade er et socialistisk feel good-projekt.«
Det kommer ikke bag på Camilla Fabricius, gruppeformand for Socialdemokraterne, at de borgerlige partier »ikke ønsker at støtte arbejderne«. Hun konstaterer, at en række andre undersøgelser viser, at Fairtrade-indsatsen er fornuftig, og hun er derfor ikke i tvivl om, at engagementet gør en forskel.
»For os er det centralt, at vi bliver ved med at understøtte ordentlige løn- og arbejdsvilkår, uanset om det er herhjemme eller i tredjeverdenslande. Så vi har ikke tænkt os at bakke på det her initiativ,« siger hun.