Prøv at slukke din telefon

Fordybelse: For Rune Kilden er perioder uden telefon, mail og Facebook blevet helt afgørende for hans evne til at reflektere over problemstillinger og få nye ideer.

Artiklens øverste billede
Tegning: Rasmus S. Høyer

Jeg stod utålmodigt i køen i Super Brugsen og ville lige sende en sms hjem i sommerhuset om, at jeg var 10 minutter forsinket.

En helt ligegyldig information på højde med vejrudsigter i tv, der detaljeret gennemgår, hvordan dagens vejr var, vel vidende at enten har folk selv oplevet det, eller også har de ikke.

En ligegyldig information, der nu skulle gøres til en sms, der både ville forstyrre mig og modtageren. En sms, der samtidigt ville gøre, at jeg ville se, om der var kommet nye mails til mig.

Min hånd gled som altid ned for at finde telefonen. På få sekunder registrerede min hjerne, at den var væk.

Alarmklokkerne gik i gang: Panik! Du mangler din telefon! Følelsen kan nok bedst sammenlignes med, at det pludseligt går op for en, at man har glemt at tage tøj på og nu står nøgen ved kassen i Super Brugsen i Løkken.

Uden i øvrigt at have prøvet det endnu. Efter få sekunder accepterede min hjerne, at det var et bevidst valg ikke at have telefonen med.

Panik aflyst. Slap nu bare af og stå i den kø. Træk vejret og nyd sommeren. Det går nok alt sammen.

Telefonen er nærmest blevet en del af mig selv. En ekstra sans, som min hjerne oplever verden igennem. Et arbejdsredskab, der giver mig fleksibilitet i forhold til, hvor jeg arbejder fra.

Den holder mig samtidigt i kontakt med mit netværk via mails, sociale medier, sms osv. Ting, som jeg ikke ville undvære.

Nogle mennesker forstår at have et balanceret forhold til telefonens muligheder. Jeg indrømmer gerne, at jeg ikke er en af dem. For mig er det enten eller, og det må jeg så forholde mig til. Jeg er derfor begyndt at eksperimentere med, hvordan jeg kan finde en mere balanceret måde at bruge telefonen på. Jeg er startet med at efterlade telefonen hjemme på mine ferier. Første dag oplevede jeg ca. 200 gange at lede efter den. Anden dag faldt det til 50 gange.

Tredje dag begyndte jeg at se alle dem, der kiggede ind i deres telefon. Det så egentligt mærkeligt ud.

Det var samtidigt lidt angstprovokerende ikke at være bevæbnet med en telefon. Hvad nu, hvis der sker noget, og jeg ikke kan komme i kontakt med nogen. Hvad nu hvis …

Flere begynder aktivt at forholde sig til telefonen og begynder at sætte spørgsmålstegn ved og forstå koblingen mellem stress, træthed, manglende motivation og mobiltelefoner med nyhedsdækning, Facebook, arbejdsmails osv.

Ønsker man en forandring, handler det herefter om at finde sin egen balance. For mig er det vigtigt, at enkelte personer på mine projekter ved, hvor jeg kan kontaktes i nødstilfælde, ligesom jeg accepterer, at der kan være enkelte konkrete ting, jeg vælger at håndtere, mens jeg er i off-line-himmelen. Men så er de udtryk for et bevidst og konkret valg.

Efter en uges ferie ligger der ca. 250 mails, når jeg kommer hjem. Hvis man bruger 5 minutter i gennemsnit på hver mail, svarer det til at bruge ca. 1.250 minutter eller ca. 20, 8 timer. På en uges ferie svarer det til ca. 3 timer om dagen.

Det vil betyde, at min opmærksomhed flyttes ca. 36 gange om dagen, fra det jeg er i gang med. Hertil kommer de retursvar, som mine mails ville generere.

Min erfaring siger mig, at ca. 80 pct. af de mails jeg får, er mails, der blot er til min information. De resterende 20 pct. kræver min handling, og jeg har endnu ikke oplevet, at den handling ikke kunne ligge efter ferien.

Mobiltelefonen har gjort, at vi konstant er online. Men enhver reaktion skaber en modreaktion. I dag er viden og nyheder blevet så tilgængelige og konstante, at det er lige så vigtigt at lære at afskære sig selv fra viden i perioder.

Perioder, hvor vi i stedet bearbejder al den information vi løbende opsamler. For mig er perioder uden telefon, mail, Facebook osv. blevet helt afgørende for min evne til at reflektere over problemstillinger og få nye ideer.

Mine knappeste ressourcer er hverken adgang til kapital, investeringsmuligheder eller gode samarbejdspartnere.

Det er blevet tid til ro, refleksion, fordybelse og min familie uden forstyrrende elementer.

Det er jeg derfor begyndt helt bevidst at skabe, da det også er fra denne ro, min motivation til at lave nye projekter udspringer.

Mennesket blev skabt før telefonen.

Hjernen har svært ved at sige fra til telefonens nye spændende tilbud. Med undtagelse af lugtesansen (der har sin egen direkte forbindelse op i hjernen uden om de andre sanser) kæmper vores sanser en intern kamp om hjernens opmærksomhed. Den kamp taber vores opmærksomhed ofte til telefonen.

Når man som mig for første gang i rigtigt mange år prøver at leve i en periode uden mobiltelefon, oplever man derfor verden på en ny måde. Jeg tror, vi i løbet af de kommende år vil se en væsentlig forandring i manges brug af telefoner, på samme måde som rygning er blevet meget umoderne på kort tid. At være offline demonstrerer en ny form for overskud.

Flere og flere virksomheder vil begynde at forstå, at medarbejderne er mere kreative, loyale, effektive og tilfredse, hvis der også er rum til ro.

Her har arbejdsgiveren også et ansvar.

Jeg håber at kunne inspirere flere til at vælge en periode i det virtuelle kloster.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen