Borgmester: Aarhus har sendt alt for mange på førtidspension

Flygtninge og praksis i tildelingen er blandt årsagerne til, at Aarhus har rekordmange på førtidspension, mener borgmester Jacob Bundsgaard.

Artiklens øverste billede

De aarhusianere, som har mulighed for det, skal væk fra tilværelsen som førtidspensionister. Det mener borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Som tidligere beskrevet i JP Aarhus er Aarhus den kommune med flest personer på førtidspension. I 2013 var der 16.476 personer på førtidspension i Aarhus mod 15.857 i København Kommune.

»Jeg synes, at vi har førtidspensioneret for mange. Alt for mange. Det er for mig at se tydeligt afspejlet i de tal,« siger Jacob Bundsgaard, der som formand for arbejdsmarkedsudvalget i kommunernes forening, KL, er en af kommunernes frontfigurer på beskæftigelsesområdet.

Flere årsager

Ifølge borgmesteren er der en stribe årsager til de mange aarhusianere på førtidspension. Han fremhæver, at Aarhus har set flere traumatiserede flygtninge flytte til, end andre byer har, men han mener også, at embedsværket har en finger med i spillet.

»Det er selvfølgelig også den faglige praksis, man har brugt, der slår igennem, og det skal vi til stadighed have en diskussion af,« understreger Jacob Bundsgaard, der ser det som et fremskridt, at antallet af nye tilkendelser er »styrtdykket« efter en reform af området i 2013.

Ifølge borgmesteren er kommunerne forpligtede til at revurdere, om folks tilstand berettiger til en førtidspension. Det kan gøres på forskellige niveauer, og her vil Jacob Bundsgaard sende et politisk signal om, at førtidspension er den absolutte undtagelse. Han går ind for en »gennemgribende screening« – dog undtaget folk, hvor det er udsigtsløst.

Rådmand afviser

Social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF) afviser imidlertid, at for mange aarhusianere er på førtidspension, efter at området blev reformeret.

»Vi ligger markant under, hvad vi gjorde for bare få år siden. Der er strammet betydeligt op, og det er væsentligt sværere at få førtidspension i dag. Det er jeg ganske tryg ved,« siger rådmanden, der understreger, at flere undersøgelser viser, at Aarhus administrerer korrekt.

Ifølge Thomas Medom ligger København lavt i statistikkerne, da mange på førtidspension bor i forstæderne, men ellers er antallet i Aarhus nogenlunde på niveau med landets øvrige byer. Han afviser desuden, at den faglige praksis er medvirkende til det høje antal førtidspensionister.

»Jeg mener ikke, at man på nogen måde har grundlag for at kunne sige, at der er en særlig lemfældig omgang med, hvordan man tildeler førtidspensioner i Aarhus. Det er der absolut ingen dokumentation for,« siger Thomas Medom.

Også Mads Bilstrup, formand for socialrådgiverne i Østjylland, fremhæver de undersøgelser, der er lavet af sagsbehandlingen på førtidspensionsområdet i Aarhus Kommune.

»At sætte mine kolleger og en hel faggruppe under anklage er utilstedeligt. De bevillinger, der er givet gennem en lang årrække i Aarhus Kommune, er sket efter gældende lovgivning,« fastslår han.

 

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen