Den Gamle By hitter hos aarhusianerne

Minder: Et kræmmerhus fyldt af nostalgi og oplevelser for flere generationer gør museet til noget særligt for de lokale.

Artiklens øverste billede
I en undersøgelse, som analysevirksomheden Wilke har gennemført for JP Aarhus, svarer næsten en tredjedel af de adspurgte, at Den Gamle By er den kulturinstitution i Aarhus, som betyder mest for dem.

Selv om Aros Aarhus Kunstmuseum er mest besøgt, føler aarhusianere mere for Den Gamle By.

I en undersøgelse, som analysevirksomheden Wilke har gennemført for JP Aarhus, svarer næsten en tredjedel (32,5 pct.) af de adspurgte således, at Den Gamle By er den kulturinstitution i Aarhus, som betyder mest for dem. Musikhuset Aarhus foretrækkes af 27,8 pct. af de adspurgte og Aros Aarhus Kunstmuseum af 27,6 pct.

Ifølge livsstilsekspert Anne Glad har Den Gamle By først og fremmest en stærk folkelig appeal, fordi den spiller på nostalgi og ikke fordrer en særlig kulturel indsigt.

»Og så har Den Gamle By i de senere år været fantastisk til at produktudvikle og skabe ny relevans og åbne øjnene for nye tidsaldre, som man som bruger kan relatere sig til på en helt anden måde,« siger hun med henvisning til den nye 1974’er-bydel.

»Nu kan børnefamilier have nogle gensyn med deres egen barndom, og bedsteforældre kan formidle noget af deres egen historie videre til næste generation. Det skaber ekstra værdi frem for blot at gå rundt og kigge på udstillinger, som kræver en særlig viden,« understreger Anne Glad.

Den Gamle By satte i fjor publikumsrekord med 480.000 gæster og er ifølge Kulturstyrelsens publikumsundersøgelser det danske museum, der når ud til det bredeste publikum.

Sådan bor danskerne

Og den brede interesse opleves også af museets ansatte, fortæller museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

»Der kommer også en del gæster af ikkeeuropæisk herkomst for at se, hvordan danskerne bor. Det kan være somaliere, libanesere og asiater, for de kommer ofte ikke ind i et dansk hjem, men det kan de gøre her,« fortæller han.

Musikhusets og Aros’ popularitet er der dog forskellige årsager til, vurderer livsstilsekspert Anne Glad.

»Havde Musikhusets program været forbeholdt klassiske koncerter og finkultur, ville det have betydet mindre for aarhusianerne, men det er et sted, hvor rigtig mange mennesker kan gå hen og få alle mulige typer kulturoplevelser lige fra musicals til standup,« siger hun.

»Aros har været god til at appellere bredere med Munk-udstillingen, men jeg tror i høj grad også, at aarhusianere føler en vis stolthed ved hele den fysiske fremtoning. Regnbuen er blevet et vartegn for byen på et niveau, som overstråler rådhuset i dag,« siger Anne Glad.

Blandt de fem store kulturinstitutioner peger knap 6 pct. af de adspurgte i Wilke-målingen på Aarhus Teater og knap 7 pct. på Moesgård Museum.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.