Millioner af kulturkroner arbejder for 2017

Forberedelser: Selvom der er næsten tre år til kulturhovedstadsåret, er kulturlivet i hele regionen i gang med at gøre sig til en del af begivenheden.

Artiklens øverste billede

21 mio. kulturkroner er allerede nu ude at arbejde i flere end 100 projekter – ikke bare i Aarhus, men i hele regionen som et led i 2017-projektet.

For 2017-fondens penge skal ikke kun bruges i kulturhovedstadsåret. Fra nu og frem til 2017 bliver der forsket, udviklet og fundet nye samarbejdsformer og forretningsområder. Der er således allerede fuld gang i mange projekter som en slags opvarmning, og i maj kommer yderligere 12 mio. kr. i spil, når dette års pulje skal fordeles blandt de 146 projekter, fortæller programdirektør i Fonden Aarhus 2017, Gitte Just.

»Man kan maksimalt få støtte til 50 pct. af det, som projektet koster, så alle ansøgerne skal også selv investere tid og penge i det.«

De i alt 33 mio. kr. bruges til vidt forskellige ting lige fra samarbejder mellem kulturinstitutioner på tværs af regionen til helt konkrete workshops, udstillinger og affaldshåndtering.

Det er penge, der gør en forskel, fortæller flere kulturaktører, men det betyder også prestigemæssigt noget at blive en del af kulturhovedstadsåret.

»Det betyder meget, at 2017 med sin støtte signalerer, at man tror på vores grundidé med at samle kreative kræfter i byen. Desuden er det helt konkret med til at afholde nogle af de udgifter, der følger med. Det kan også gøre det nemmere at rejse den øvrige kapital og arbejdskraft andre steder,« siger Gunnar K. Madsen, der er leder af Spot Festival, som finder sted fra den1.-4. maj.

Gode vibrationer

Også på Jorn Museet i Silkeborg, hvor man i år fejrer den berømte danske kunstners 100-årsdag med ”Expo Jorn – Kunst er fest!”, kan man mærke gode vibrationer fra 2017.

»Vi har fået penge fra 2017 til at fremvise Asger Jorns arbejde med arkitektur. Han var meget interesseret i arkitektur og har f.eks. været med til at udsmykke Aarhus Statsgymnasium,« fortæller museets kommunikationschef, Lars Hamann.

Kun ganske få af de mange projekter, der har fået penge fra 2017-fonden, er ikke blevet til noget, fortæller specialkonsulent i 2017-fonden Pia Buchardt. Det gælder f.eks. KulturNat Aarhus, der er lukket og slukket efter den sidste generalforsamling for nylig. Der var sat 195.000 kr. af til at videretænke denne begivenhed, men de er nu gået tilbage i puljen, siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen