Aarhus suger boglige unge til sig

Uddannelse: De store byer høster frugten af landkommunernes indsats med at give deres unge en ungdomsuddannelse, viser en ny undersøgelse. Syddjurs Kommune forsøger at få de unge til at flytte tilbage.

Artiklens øverste billede

Selv om mange kommuner rundt omkring i Danmark er gode til at sikre deres unge en ungdomsuddannelse, ender de unge efterfølgende i de store uddannelsesbyer og bliver der.

Kommunerne høster dermed ikke frugten af deres indsats, fordi de unge siden flytter til kommuner, hvor der er videregående uddannelser, flere jobmuligheder, og hvor det er mere attraktivt at være, viser en ny undersøgelse fra Kora – det nationale institut for kommuners og regioners analyse og forskning.

»De store kommuner skummer landkommunernes produktion af ungdomsuddannede. Aarhus som universitetsby og med sine mange mellemlange videregående uddannelser suger unge, som har taget en gymnasial uddannelse til sig,« fortæller forskningsleder Torben Pilegaard Jensen, Kora.

Ifølge undersøgelsen er mange landkommuner endda bedre til at motivere deres unge til at tage en ungdomsuddannelse end de store universitetskommuner som Aalborg, Aarhus, Odense og København.

Storbyunge zapper

Ifølge Torben Pilegaard Jensen kan en forklaring være, at de unge i storbyerne i højere grad zapper rundt mellem ungdomsuddannelserne.

»Der er så mange muligheder, så flere vælger at droppe den uddannelse, de er gået i gang med, holder pauser og går måske i gang igen senere. De unge i de mindre tætbefolkede områder har færre alternativer, så det gælder om at holde ved, når man først er gået i gang med en uddannelse,« siger Torben Pilegaard Jensen.

Ifølge afdelingsleder Anders Skov i Ungdommens Uddannelsesvejledning Aarhus-Samsø får Aarhus mange veluddannede unge forærende, som siden uddanner sig og etablerer familie i området.

Veluddannede forældre

»Vi ved, at forældrene i Aarhus er godt uddannet – også bedre end i mange andre kommuner. Det er dem, som er blevet boende, og det er den fordel Aarhus har som uddannelsesby,« siger Anders Skov.

Mens nogle kommuner mister deres veluddannede unge for altid, satser f.eks. Syddjurs Kommune på at vinde de unge tilbage senere.

»For os er det fint, at de får en uddannelse og arbejder i Aarhus, hvis bare de flytter tilbage. Derfor forsøger vi at gøre det attraktivt at bosætte sig i Syddjurs Kommune med gode byggegrunde og infrastruktur med bl.a. opgradering til letbane,« siger borgmester Claus Wistoft (V).

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.