Nye sosu’er skal vise straffeattest

Rådmand Jette Skive (DF) kræver, at jobsøgere i ældreplejen skal vise deres straffeattest.

Artiklens øverste billede

Når Aarhus Kommune i fremtiden hyrer nye folk til at tage sig af de ældre, kan de interesserede ikke længere nøjes med at sende en ansøgning og være overbevisende ved jobsamtalen. Fra den 1. april skal kandidaterne til job i ældreplejen også fremvise en straffeattest.

Det krav har ældrerådmand Jette Skive (DF) netop indført for at give borgerne, hvad hun kalder en tryghedsgaranti, og signalere, at kommunen ikke ansætter hvem som helst til at tage sig af de gamle.

Således kan en plettet straffeattest betyde, at ansøgere ikke får jobbet.

»Hvis man har en længere historik med vold og tyveri, skal man ikke færdes i borgernes hjem. Jeg har ingen specifik grund til at sige, at der sker ting og sager, som vil ændre sig ved, at vi får en straffeattest, men det er en ekstra gardering og en ekstra sikkerhed, vi DF’ere gerne vil give vores borgere,« siger rådmanden, som oplyser, at tyveri begået af personale forekommer meget sjældent.

Borgere med en plettet straffeattest skal ikke holde sig tilbage med at søge job, lyder opfordringen fra rådmanden, der understreger, at der findes mange typer stillinger på ældreområdet og forskellige typer lovovertrædelser.

Jette Skive afviser, at kommunen bliver mindre tolerant med hendes nye tiltag.

Mere åbenhed

Derimod konstaterer hun, at andre kommuners erfaringer viser, at der bliver skabt åbenhed om en problemstilling, der ellers kan være svær at tale om.

Trods sine positive begrundelser for den nye kurs vil hun ikke bede nuværende ansatte om at vise deres straffeattest.

Det roser Kirsten Normann, formand for FOA Århus, som repræsenterer bl.a. sosu-assistenter, men ellers er hun skeptisk over for tiltaget, som hun finder bureaukratisk.

FOA-formanden hæfter sig ved, at det koster i administration, og ser hellere, at ressourcerne bliver brugt til nødkald til borgerne og en mere nærværende ledelse, så der er styr på, hvad de ansatte laver.

»Fordi man har en ren straffeattest, betyder det ikke, at man aldrig bliver kriminel engang i fremtiden. Derfor er straffeattesterne en falsk tryghed,« understreger Kirsten Normann.

Jette Skive bekymrer sig ikke om FOA’s skepsis:

»Det er ikke FOA’s afdeling, det er min afdeling.«

Sundhed og Omsorgs øverste samarbejdsorgan (HMU) vedtog i går de nye retningslinjer for straffeattester, som Ældre Sagen og ældrerådet også støtter.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen