Politisk uenighed om fritidsklubber

Børne- og ungeudvalget i Aarhus Kommune er splittet i spørgsmålet om den fremtidige struktur på fritids- og ungdomsklubområdet.

Artiklens øverste billede

Skal fritidsklubber fremover være en del af skolen og styres af skolelederne, eller skal klubberne fortsat ligge uden for skolens regi med en selvstændig pædagogisk ledelse? Eller skal skole- og klubstrukturen laves helt om? De spørgsmål splitter byrådets børne- og ungeudvalg.

»Der er uenighed i udvalget, og jeg kan ikke sige, hvilken model vi ender med. Indtil videre har partierne snakket med rådmanden hver for sig,« siger formanden for børne- og ungeudvalget, Maria Sloth (EL).

Politikerne arbejder med tre grundmodeller, hvor den første model i det store og hele er en fastholdelse af den overordnede struktur, men med en demografisk budgettildeling frem for tildeling efter bygninger. En anden model vil lægge fritidstilbuddene ind under skolerne, mens en tredje model vil betyde en total omlægning af skole- og klubstrukturen, hvor skole, dagtilbud og fritidsklubber forankres under en skoledistriktsleder, mens områdechefer, skoleledere, dagtilbudsledere og FU-ledere afskaffes.

Enhedslisten hælder til model et.

»Vi synes, fritidsklubber og ungdomsklubber gør det rigtigt godt i dag, og vi er bekymrede for, at ledelseskompetencen rykker over på skolen, så skolelederne kommer til at bestemme over klubtilbuddene,« siger Maria Sloth.

Liberal Alliances Lars Boje Mathiesen er derimod tilhænger af den mest vidtgående løsning.

»Vi kunne lave nogle gode effektiviseringer på området og gøre det mere åbenlyst, hvem der har ansvaret ved at lave en fuldstændig omlægning af børneområdet. Men efter at have hørt de andre partiers udmeldinger tvivler jeg dog på, at den har gang på jord,« erkender han.

De Konservatives Steen Stavnsbo meddeler, at han foretrækker model to, mens SF’s Jan Ravn Christensen mener, at der er gode elementer i både model et og to.

»Det bærende hensyn for mig er, at folkeskoleområdet står over for nogle ret store forandringer, og det er ikke tiden at lave de store organisationsændringer. Strukturen på børne- og ungeområdet er heller ikke gammel, så man skal måske give den lidt flere år,« mener Jan Ravn Christensen.

Børne- og ungerådmand Bünyamin Simsek (V) erkender, at der ikke er opbakning til én bestemt model.

»Så løsningen kan blive en kombination, hvor vi både tager højde for støtten til udsatte områder, manglen på klubtilbud og samtidig tænker folkeskolen ind i modellen,« vurderer rådmanden.

Han håber at kunne lave en bred politisk aftale for hele FU-området i begyndelsen af april.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.