Ældre vietnamesere tilbydes at rejse hjem

Aarhus Kommune har lavet aftaler med tre vietnamesiske byer om at tage godt imod ældre vietnamesere fra Aarhus.

Artiklens øverste billede

Ældre vietnamesere i Aarhus, som drømmer om at vende tilbage til deres hjemland, får bedre mulighed for at træffe beslutningen.

To medarbejdere fra Aarhus Kommune er netop vendt tilbage fra Vietnam, hvor de bl.a. har lavet aftaler med myndighederne i tre vietnamesiske storbyer, herunder Ho Chi Minh City.

Aftalerne betyder, at myndighederne i Vietnam skal byde de ældre vietnamesere fra Aarhus velkommen og hjælpe dem med at finde eksempelvis bolig og lægebistand. Aarhus er sammen med Odense Kommune de første danske kommuner, der laver egentlige kommunale aftaler i Vietnam om såkaldt repatriering.

»Mange vietnamesiske borgere i Aarhus overvejer, om de skal vende hjem til Vietnam. Men mange er flygtet fra netop det nuværende styre i landet. Derfor har det stor betydning for dem at vide, at vi har lavet samarbejdsaftaler med de lokale myndigheder,« siger udviklings- og sekretariatschef Ea Nielsen, sociale forhold og beskæftigelse, Aarhus Kommune.

Det er primært ældre borgere, som ønsker at vende hjem. Typisk er de blevet familiesammenført med børn, der er flygtet fra Vietnam i 1970’erne. Nu oplever den ældre generation, at børnene og børnebørnene i Danmark ikke har så meget brug for dem til at hjælpe længere. Derfor overvejer de at erstatte det kolde danske klima med det vietnamesiske, hvor de stadig har familie, fortæller Ea Nielsen, som leder repatrieringsprojektet ”Hjem fra Aarhus”.

Repatriering betyder, at flygtninge og indvandrere frivilligt vælger at flytte tilbage til hjemlandet eller et tidligere opholdsland. Hvis en person over 18 år tager imod tilbuddet, tilbyder staten en etableringsydelse på op mod 125.262 kr.

Få er flyttet hjem

Indtil videre har 10 borgere gennem de seneste fire år taget imod tilbuddet om at flytte tilbage til Vietnam. Aarhus Kommune får ikke noget konkret ud af at hjælpe borgerne tilbage til deres hjemland, påpeger social- og beskæftigelsesrådmand Thomas Medom (SF).

»Der vil være lidt økonomisk at spare for kommunen på sigt, men vi har ingen bagtanker i den retning. Det handler om at give borgerne muligheden for selv at vælge,« siger Thomas Medom.

Ældrerådmand Jette Skive (DF) forstår ikke, hvorfor Aarhus Kommune skal hjælpe vietnameserne med at vende hjem.

»Det er en udsøgt luksus, som vi tilbyder dem. Vietnameserne har vi ikke mange problemer med, og de kan selv bane vejen, hvis de gerne vil rejse hjem. Det er ikke en kommunal opgave,« siger Jette Skive.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.