Filmbranchen skaber job i byen

Vækst: Lokale producenter er dog tvunget til at realisere projekter i København. En større kommunal satsning efterlyses.

Artiklens øverste billede

Flere og flere får job i den aarhusianske filmbranche.

På 10 år er beskæftigelsen i erhvervet fordoblet fra 56 til de 120 personer, der i 2012 havde deres primære beskæftigelse inden for produktion af film og video. Det viser en opgørelse lavet af Estatistik.

»Der er tale om mange unge og som oftest enkeltmandsvirksomheder. Udviklingen er jævnt stigende og har medført, at Aarhus Kommune har bevæget sig op i top fire over kommuner med flest beskæftigede inden for filmbranchen. Der er dog langt op til Københavns Kommune, der beskæftiger flere end 10 gange så mange som i Aarhus,« siger Kent Nielsen, direktør i Estatistik.

Han understreger, at filmbranchen er bredere end blot produktion af film og videofilm. Ser man på den overordnede kategori ”Film og video”, er beskæftigelsen i Aarhus steget med 18 pct. over de seneste 10 år til de nuværende 348 personer. På landsplan er tallet faldet med 4 pct.

Tæt på en lokal spillefilm

Netop for 10 år siden etablerede kommunen Filmby Aarhus. P.t. er alle erhvervslokaler udlejet på havnen og fire virksomheder står på venteliste. Lederen Carsten Holst glæder sig over væksten i beskæftigelsen.

»I de seneste fem år har der altså været recession, så jeg synes, det er utroligt stærkt.«

Carsten Holst mener, at der kommer yderligere vækst på området. Ikke kun for film og video, men også filmindustrien i bred forstand. Det vil sige også tv-programmer, computerspil, reklamer og kommunikation.

»Det er hele vejen rundt – også inden for det traditionelle filmmedie, hvor vi i Aarhus har store spillere som Radiator Film og Deluca Film. Jeg tror, området kommer til at vokse betydeligt mere. Jeg ved, at der er meget i støbeskeerne rundt omkring, så mit bud vil være, at vi senest i starten af 2015 ser en lokal hovedproducent på en spillefilm. Vi er godt på vej, men det kan blive meget bedre,« siger Carsten Holst.

Også Morten Rasmussen, der er direktør i Deluca Film, som netop har lavet julekalender nr. to til TV 2, taler om en branche med et uudnyttet potentiale.

»Det er mærkbart gang i langt flere projekter end tidligere. Hvis vi skal vokse yderligere, kræver det en større filmpulje. Herovre får jeg afslag på ideer, som så bliver realiseret i København. Som det er nu, er det billigere for mig at producere i hovedstaden,« siger Morten Rasmussen.

Aarhus Kommune har i sin Erhvervsplan 2014-17 fremhævet film og design, som to områder med særligt vækstpotentiale.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.