Pushere plager fortsat Rundhøj

Beboerne i Rundhøjparken kritiserer Østjyllands Politi for ikke at sætte ind mod hashhandlere.

Artiklens øverste billede

Hashhandelen foregår åbenlyst på gader og stræder i Rundhøjparken. Helt unge vagtposter cirkulerer, fremmede biler ruller ind, mistænkelige håndtryk bliver givet. Sådan har det været alt for længe nu.

Ovenstående beretning kommer fra Annie Villadsen, som er formand for boligforeningen Alboa afd. 025 i Rundhøj og selv bor i etagebyggeriet.

Allerede i september blev problemerne med udbredt hashhandel i Rundhøj beskrevet i medierne, men endnu er de ikke løst. Derfor opråbet fra beboerne.

»Man har ikke gjort mere, end man gjorde i forvejen. Der kommer indimellem en patruljebil gennem Rundhøj, og så forsøger man at lave civile patruljer. Men hvis vi som beboere kan se det, kan de kriminelle også lynhurtigt lokalisere, hvem der hører til, og hvem der ikke hører til,« siger hun.

Ingen reaktion

I en lang mail, som er sendt til Østjyllands Politi og til bl.a. socialrådmand Thomas Medom (SF), opridser Annie Villadsen de problemer og den mangel på handling, som beboerne i Rundhøj mener at opleve.

Bl.a. at politiet er udeblevet fra møder, og at beboerne er blevet bedt om selv at henvende sig til pusherne – generelt at alskens opråb er blevet ignoreret.

»Vi sidder med en frustration over, at vi nærmest bliver talt til tavshed. Det er bedre, at vi ikke siger noget, end at vi risikerer at skræmme de stærke beboere væk. Den form for tavshed er med til at gøre situationen endnu mere betændt,« siger hun og inviterer til et dialogmøde om udfordringerne.

Den invitation tager Jan Andersen, leder af lokalpolitiet i Østjyllands Politi, imod. Han vil ikke forholde sig til kritikken på nuværende tidspunkt, men siger:

»Vi mødes med den pågældende, lige så snart jeg er klædt på til at fortælle om, hvilke politiindsatser der er lavet i området.«

Også Thomas Medom vil deltage i mødet, som endnu ikke er datosat.

»Jeg glæder mig til at komme i dialog med beboerne og til at høre politiets udlægning af, om den meget, meget hårde kritik af Østjyllands Politi er berettiget,« siger han.

Problemer med pynt på

I forbindelse med urolighederne i Bispehaven i fjor oplevede centrale kilder i det område, at nødråb blev overhørt, og at der bliver pyntet på problemerne, jo længere de kommer op i systemet.

Den samme oplevelse har beboere i Rundhøj, lyder det fra Annie Villadsen. Derfor glæder hun sig over, at både Thomas Medom og Jan Andersen nu har taget imod hendes invitation.

Thomas Medom kan imidlertid ikke genkende, at problemer bliver tiet ihjel i Aarhus Kommune.

»I de tilfælde, hvor unge mennesker helt ned til skolealderen bliver rekrutteret til den slags, skal man tage det meget alvorligt. Der skal man på ingen måde prøve at dysse tingene ned, og det har jeg hverken forventning om eller kendskab til, at kommunen har gjort,« siger han og ser frem til at få den påstand uddybet ved det kommende møde.

Organiseret handel

Morten Daugaard, leder af Forebyggelse Aarhus under Østjyllands Politi, forklarer, at man i efterårets løb har gjort en omfattende indsats for at gribe ind over for en gruppe af unge, som sælger hash på gaderne og skaber utryghed blandt Rundhøj-beboerne.

Men opgøret med hashhandlerne er sværere at vinde end som så.

»Der er ingen tvivl om, at det er organiseret. Der er nogle, som står for logistikken, og så er der nogle, som ender med at stå på gaden og sælge i små mængder. Det er typisk dem, vi får fat i, og det har ikke den store effekt, at vi fanger den enkelte, som står med 5-10 gram hash på sig. Det fjerner ikke problemet,« siger Morten Daugaard, hvis primære målgruppe er unge under 18 år.

»Hashhandel er noget, som foregår rigtig mange steder i byen, og vi forsøger at komme det til livs. Men vi kan presse nogle sælgere i et område i en periode, og så popper problemet op et andet sted i byen. Vi kan jagte dem rundt, det er typisk sådan, det foregår.«

I Rundhøjparken har flere beboere allerede taget konsekvensen af problemerne, fortæller Annie Villadsen.

»Der er familier, som flytter herfra, fordi man ikke oplever at få støtte og opbakning til at fjerne de elementer, der gør, at man f.eks. som børnefamilie skal være på vagt hele tiden,« siger hun.

Hverken Jan Andersen fra Østjyllands Politi eller socialrådmand Thomas Medom vil på nuværende tidspunkt præsentere konkrete tiltag, som kan forbedre situationen i Rundhøj.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.