VIA rejser sig på Ceres-grunden

Byggeri: Fire projekter er på skinner i Ceres-byen, hvor entreprenøren A. Enggaard forventer, at grunden er bygget halvt færdig i løbet af 2016. JP Aarhus fik en guidet tur på byggepladsen i hjertet af Aarhus.

Artiklens øverste billede
Den gamle bryggerigrund er forvandlet til en stor byggeplads, hvor der er gang i byggeri af VIA’s campus og i løbet af foråret også flere andre byggerier. Fotos: Jan Dagø

Halvt færdig om to og et halvt år.

Det er det korte af det lange, når man taler om byggeriet på Ceres-grunden midt i Aarhus.

For i midten af 2016 vil grunden rumme det store campus for VIA University College, den vil præsentere 130 boliger ud mod Silkeborgvej, og et nyt domicil for rådgivningsfirmaet Niras vil være på plads til den anden side ud mod Ceres Allé. Desuden vil et 20-etagers højhus med 130 boliger stå klar i foråret 2016.

»Det vil sige, at ca. 68.000 af de i alt 140.000 kvm vil være bebygget til den tid, men hvornår hele Ceres-byen er færdig, tør jeg ikke spå om, for det afhænger af markedet. Men lige nu er vi meget optimistiske, og vi er nået så langt, som vi havde planlagt. Byggeriet kommer i etaper, og sådan skal det være, for vi kan ikke bygge alting på én gang,« siger Peter Thorsgaard.

Han er afd. chef ved entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S, som i dette projekt spiller flere forskellige roller.

Det er Enggaards håndværkere og betonarbejdere, som lige nu støber p-kælderen til VIA’s nye campus Aarhus C. Men A. Enggaard agerer også selv bygherre på de 130 nye boliger, som skal opføres på hjørnet af Dollerupvej og Silkeborgvej, og det er også A. Enggaard, der skal stå for udlejning af p-kælderen, som med tiden vil strække sig under det meste af Ceres-grunden og med sine 1.200 p-pladser blive byens største af sin art.

Idræt i højden

I den forstand har Peter Thorsgaard flere kasketter end den hjelm, han ifører sig denne dag i midten af december, hvor JP Aarhus får en guidet tur i Ceres-byen.

På en dag, hvor vejret har samme våde og grå substans som de uanede mængder af beton, der efterhånden beklæder den gamle bryggerigrund.

»På torsdag støber vi en stor del af dækket over p-kælderen, som VIA skal stå på, og det bliver godt at få det lukket af, for juleferien giver ofte masser af sne og is. Der skal dog meget vinter til, før vi standser byggeriet, men problemet kan være, at vi skal bruge tid på at fjerne sne og is,« fortæller Peter Thorsgaard i sin status i midten af december.

Ud mod Silkeborgvej rejser VIA’s såkaldte A-bygning sig efterhånden godt i højden. Årsagen er, at der ikke er p-kælder under den, og derfor har det været muligt at komme tidligt i gang med den del af byggeriet. Råhuset er ved at være på plads, og indenfor åbenbarer der sig skelettet af et stort auditorium og ved siden af en idrætshal – og oven på den endnu en idrætshal.

Her får de VIA-studerende gode muligheder for motion, og i hallen på øverste etage også en god udsigt til boldspillet. Og de får faktisk også mulighed for at dyrke idræt på et endnu højere plan.

»På taget bliver der anlagt en boldbane. Og det bliver med net om, så bolden ikke flyver over gaden, hvis de skyder over mål,« forklarer Peter Thorsgaard med et smil.

VIA’s Campus Aarhus C er det store centrum på Ceres-grunden i øjeblikket, og det vil med sine 42.000 kvm udgøre en central del af byen, når det åbner i sommeren 2015.

VIA som first mover

5.500 studerende og 430 ansatte får deres gang i uddannelseshuset til 740 mio. kr., og for A. Enggaard har det været vigtigt at få den store statslige lejer ind på grunden som en slags igangsætter.

»Nogle skal være first mover på sådan et projekt, og for os er det en fornøjelse at samarbejde med VIA, som har erfaring og ekspertise på den slags store byggerier. VIA’s ledelse har naturligvis været spændt på, om de flyttede ind på en tom grund, og derfor er det godt, at vi nu har de næste projekter på vej til at blive sat i gang,« siger Peter Thorsgaard.

Med 42.000 kvm bliver VIA Campus Aarhus C det store centrale byggeri på Ceres-grunden, og byggeriet skal stå klar til 5.500 studerende i sommeren 2015.

Dagen forinden har han fået købet af en hjørnegrund ud mod Silkeborgvej og Dollerupvej på plads, så A. Enggaard overtager grunden af ejeren Royal Unibrew.

Her har arkitektfirmaet C.F. Møller tegnet 130 boliger, som overvejende vil blive mindre lejligheder for studerende, par og singler.

Lejlighederne vil stå klar i sensommeren 2015, og byggeriet går i gang i løbet af foråret.

I det andet hjørne ned mod Ceres Allé skal der bygges nyt 5.000 kvm domicil til rådgivningsfirmaet Niras med plads til 250 medarbejdere. Dette projekt er også på plads og aftalt, og gravemaskinerne går i gang i starten af året.

20-etagers højhus

I samme hjørne er det i øvrigt planen at bygge et højhus med boliger i 20 etagers højde.

Byggeriet forventes at blive sat i gang i dette forår, og højhuset vil stå klar i foråret 2016 med 130 ejerlejligheder, og her er det også A. Enggaard, der er bygherre.

I det ”gamle” hjørne af Ceres-grunden skal flere af de originale huse bevares og indrettes til kontor-domicil med tiden.

Indtil da har iværksætterne i Startup City fået gratis lokaler stillet til rådighed, og lydstudiet Tallman Studio er også flyttet ind.

Ved siden af er der indrettet indendørs fodboldbaner i den gamle tappehal, og som det gælder for de øvrige lejere, er denne lejeaftale midlertidig.

»Iværksætterne og de øvrige lejere giver Ceres-byen noget liv, og det er vi glade for. Det er med til at udbrede fortællingen om Ceres-byen, og vi har lavet en aftale, så vi kan opsige lejere med en fornuftig frist,« siger Peter Thorsgaard.

Endelig får grunden også en attraktion, som alle byens borgere kan få gavn af, for den gamle park på strækningen ned mod Aarhus Å og Brabrandstien vil blive åbnet for alle aarhusianere som en grøn kile i bydelen. Og vel at mærke en grøn kile midt i byen, for Peter Thorsgaard lægger ikke skjul på, at Ceresbyen har en usædvanlig bynær beliggenhed:

»Som beboer i området er du helt tæt på både midtbyen, Strøget, musikhuset, Aros og Godsbanen, og du kan tage løbeskoene på og løbe en tur ud ad stien mod søen eller sætte en kajak i åen og sejle en tur. Det bliver vist ikke mere centralt.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.