Pebersprays beslaglægges i stor stil

I de første tre kvartaler af 2013 har politiet beslaglagt næsten 50 pct. flere våben end i samme periode i 2012. Det er der en overraskende forklaring på, fortæller Østjyllands Politi.

Artiklens øverste billede
Peperspray skyld i det stigende antal overtrædelser af våbenloven

For nylig blev en 23-årig mand sigtet for at stikke en polak ned med en kniv i Solberg ved Aarhus. Men faktisk er det ikke en sag som den, der er skyld i det stigende antal overtrædelser af våbenloven, som der har været i de første ni måneder af 2013 i Aarhus Kommune. Her har der i årets tre første kvartaler været 304 overtrædelser, en stigning på næsten 50 pct. i forhold til samme periode i 2012, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det er dog som sagt ikke knive eller pistoler, der i stigende grad bliver beslaglagt af Østjyllands Politi. Det gør til gengæld pebersprays.

”Vi finder væsentligt flere pebersprays end normalt, og det er den eneste forklaring, der er på den samlede stigning af våbenovertrædelser. Det er ret overraskende,” siger Kristian Harlev Sørensen, leder af specialpatruljen ved Østjyllands Politi.

Han forklarer, at de mange dåser peberspray bliver fundet i både nattelivet og ved ransagninger i folks hjem.

Stigningen i antal overtrædelser af våbenloven kommer efter, at der fire år i træk har været en faldende tendens af beslaglagte våben.

På byens barer og diskoteker har man dog ikke oplevet, at pebersprays i højere grad end tidligere bliver brugt.

”Generelt er der en faldende tendens i forhold til vold på barer og diskoteker. Folk gør det på gaden i stedet, og sådan er det nok også med pebersprays,” siger Peter Marquardt, der både er ejer af de to barer Bodegaen og Meat Packers og talsperson for et restauratørnetværk, som består af 30 restauratører i Aarhus Kommune.

Det er ulovligt at anskaffe og anvende peberspray i Danmark, og dermed giver det også en bøde på 1.400 kr. eller 3.000 kr., hvis en peberspray bliver opdaget af politiet i henholdsvis et hjem eller i det offentlige rum. Bruges pebersprayen kan det give en betinget fængselsstraf.

Alligevel vælger flere aarhusianere at gå med spraydåserne, som kan skaffes over nettet og på den anden side af grænsen i Tyskland. Netop på den anden side af grænsen melder en af Flensborgs største våbenbutikker om et større salg af pebersprays til danske kunder.

”De seneste par år har der været et stigende antal danskere, som har været i vores butik for at købe pebersprays. De køber dem dog udelukkende til beskyttelse af sig selv,” siger Eric Thiel, ejer af våbenbutikken Clauberg.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen