Tyveknægte huserer i Netto ved Bispehaven

Netto på Ryhavevej er hårdt ramt af tyverier. Hverken Dansk Supermarked eller politiet vil gå i detaljer med butikstyveri, som socialrådmand kalder vanvittigt.

Artiklens øverste billede
I Netto ved Bispehaven er der ifølge en medarbejder butikstyverier flere gange om dagen. Indimellem triller tyvene åbenlyst ud med fyldte indkøbsvogne eller -kurve uden at betale. Foto: Carsten Andreasen

Tøm bilen før tyven gør, advarer store gule skilte på facaden af Netto-butikken, der ligger klos op ad Bispehaven. Men det er ikke kun på parkeringspladsen, at langfingrede personer er på spil. Tyveknægte rapser også flittigt fra hylderne inde i butikken, lige som de forsyner sig med varer uden for butikken. Flere medarbejdere bekræfter over for JP Aarhus, at der er problemer med butikstyveri i Netto.

»Flere gange om dagen,« fortæller en medarbejder, som JP Aarhus kender navnet på, men holder anonym, da de ansatte ikke må udtale sig til pressen. Ifølge den ansatte går tyveknægte - som regel unge - ud med fyldte kurve og vogne. Netto bruger i perioder vagter, men dem har politiet opfordret butikken til at fjerne, da vagterne kan virke provokerende på de unge, som hænger ud omkring Netto, siger den anonyme medarbejder.

De gange, JP Aarhus har besøgt Netto på Ryhavevej, har der ingen vagter været.

Ikke for pressen

Hos Dansk Supermarked, der står bag Netto, understreger pressechef Mads Grand, at det er forskelligt, om Netto sætter ind med vagter eller ej.

»Vi er i dialog med politiet i Aarhus, som vi er i alle andre byer. Hvad de siger i den pågældende sag, holder vi for os selv,« siger han.

Pressechefen ønsker ikke at gå i detaljer med omfanget af tyverierne fra butikken på Ryhavevej, og om det er værre end i andre Netto-butikker, men siger:

»Vi prøver i alle butikker at holde svindet og eventuelt tyveri nede, men om det er særligt galt der, har jeg ikke kendskab til,« siger Mads Grand.

Hos lokalpolitiet Aarhus Vest kender politikommissær Jens Espensen ikke til, at politiet skulle have opfordret butikken til at indstille brugen af vagter, men vil omvendt ikke afvise, at andre politifolk har gjort det.

»Alle dem vi arbejder sammen med i vores område, har vi en tæt dialog med, om hvordan vi skal løse vores problemer, og den dialog fortæller vi ikke til pressen,« understreger lederen, som ikke kan sige noget om, hvor ofte politiet får anmeldelser fra Netto på Ryhavevej.

Men det sker, og politiet har fået fat i nogle gerningsmænd, oplyser Jens Espensen.

Afviser lukning

Fakta på Viborgvej ikke langt fra Netto, oplever butikschef Lykke Hansen også tyveknægte, men mener, at de her ikke huserer i samme omfang som i Netto, hvis problemer med daglige tyverier, hun godt kender til.

»Det er ikke slemt, så vi går og er bange for at være her. Det er ikke lige som Netto,« siger Lykke Hansen, der tilføjer, at hun for en uges tid siden har hørt, at Netto skal lukke, fordi der er for stort svind.

At der skulle være lukningsplaner afviser pressechef Mads Grand, Dansk Supermarked.

Lykke Hansen understreger, at Faktamedarbejderne tager fat i mange af butikstyvene, som hun vurderer bliver spottet et par gange om ugen i butikken typisk med energidrikke og små yoghurter. De antastede tyve bliver politianmeldt, mens dem, de ansatte ikke tør konfrontere bliver udpeget for politiet via overvågningskameraer. For butikschefen ønsker ikke bare at lukke øjnene:

»Så bliver de jo ved.«

Rådmand: »Tudetosset«

Socialrådmand Hans Halvorsen (S) kender også til eksempler på unge, som åbenlyst går ind i Netto og forsyner sig uden at betale. Det tager han afstand fra, ikke mindst forbi butikken gør en stor indsats for at skabe en rummelig arbejdsplads, hvilket den i fjor blev hædret for med Salling Fondens Mangfoldighedspris.

»Dem, som gør det, gør deres kammerater en bjørnetjeneste. Den Netto har været et godt eksempel og har taget unge mennesker ind i fritidsjob. De har oplevet at være i et job og tjene deres egne penge. Man risikerer, at butiksbestyreren mister interessen nu,« siger han og fortsætter:

»Det er tudetosset. De skader ikke alene Netto. De skader sig selv og omdømmet i området. Det er fuldstændig vanvittigt, at man saver den gren over, man selv sidder på.«

Allan Søstrøm, direktør for Østjysk Bolig, som står bag Bispehaven, er ligeledes harm over butikstyverierne.

»Det er noget, som påvirker butikkerne, de ansatte og beboerne i området ekstremt meget. Det er voldsomme indgreb i deres hverdag,« siger direktøren, som også finder det problematisk, at der bliver begået indbrud i folks biler, mens de er inde at handle.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.