Festlige armbevægelser i Aarhus

Aarhus har nu for alvor taget hul på sin festuge, der i de næste ni dage vil klæde byen i fest og farver og handler om størrelser, både de store og de små.

Artiklens øverste billede
Dronning Margrethe blev modtaget med den traditionelle buket blomster, da hun ankom til den officielle åbning af Aarhus Festuge i musikhuset. Buketten skulle være overrakt af nogle akrobater, der danner mennesketårn, men de sad fat i trafikken ved Vejle. I stedet sprang Anne Løvbjerg fra musikhuset ind. Borgmester Jacob Bundsgaard (S) ser til.

Det var de store armbevægelsers dag i Aarhus i går.

Byens årligt tilbagevendende festuge åbnede med et gallashow i Musikhuset Aarhus, "Our Big World", der helt efter bogen inkluderede såvel dronningen som borgmesteren og andre politikere plus en stribe af byens mere eller mindre indflydelsesrige indbyggere.

»Det er ikke i kvadratmeter eller hundredetusinder, man skal tælle størrelse,« mente dronning Margrethe, der er protektor for Aarhus Festuge og derfor i går aftes kunne erklære den åben med reference til årets tema: "Big - size matters".

En ekstra krølle

Klædt i hvidt og rødt glædede dronningen sig over, at denne festuge fik »en ekstra krølle på halen, da Aarhus skal være europæisk kulturhovedstad 2017. Det var da en god nyhed,« sagde hun fra talerstolen og blev belønnet med klapsalver fra de mange aarhusianere, der ser frem til fem kulturrige år, der skal munde ud i den helt store festivitas om fem år.

»Det spænder forventningerne til festugen,« mente dronningen og tilføjede, at størrelse ikke er væsentlig, bare man ikke går i for små sko.

Det har Aarhus ikke tænkt sig at gøre, lovede borgmester Jacob Bundsgaard (S), der sammen med festugechef Jens Folmer Jepsen tog imod dronning Margrethe. Hun skulle også have mødt det mennesketårn af 180 cataloniere, der er inviteret til Aarhus for at vise, at sammen står man både stærkt og højt. Men de sad fast i trafikken omkring Vejle og nåede ikke frem til den officielle åbning.

Senere på aftenen nåede de dog frem og vil i næste uge optræde mere eller mindre spontant rundt om på de mange pladser, der er etableret i byen, så festugen kan fejres med både mad, drikke og kunstneriske indslag.

Grøn og bilfri

Var trafikken over Vejle Fjord ikke med Aarhus Festuge, var vejret det imidlertid.

Det fik mange mennesker til at tage en tur ind i byen, bl.a. for at se den park, der er etableret mellem byens rådhus og musikhuset, og som allerede på første dag er blevet et populært tilholdssted for aarhusianere, der nyder, at en ellers trafikeret vej er blevet bilfri og grøn.

Andre glædede sig lige som dronningen over, at Aarhus skal være kulturhovedstad.

»Fremover er 2017 svaret på alt her i Aarhus,« som de to lokale trubadurer Steffen Brandt og Thomas Helmig blev enige om, da de torsdag aften på deres helt egen måde indledte den musikalske del af festugen ved for første gang at spille sammen i rådhussalen.

»Så bliver det ikke større,« konstaterede de.

Men det var før festugen for alvor var begyndt. Det er den nu, og det bliver stort. Sagde både borgmesteren og dronningen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.