Byråds-ballade om Breivik-teater i Aarhus

Den norske massemorders manifest på de skrå brædder hidser byrådsmedlemmer op på forhånd.

Artiklens øverste billede

Teater Katapult i Aarhus vil fra den 31. november vise et styke, der baseres på den norske massemorder Anders Breiviks såkaldte manifest.

Katapults teaterchef Torben Dahl tager som alle andre maksimal afstand fra selve de uhyrligheder, som Breivik chokerede med sidste sommer i Oslos centrum og på øen Utøya. Men han mener, at det er på sin plads rent kunstnerisk at dykke dybere ned for om muligt at finde en forståelse af, hvad der fik Breivik til at handle så grusomt.

Kulturrådmand Marc Perera Christensen (K) siger i en pressemeddelelse til jp.dk, at han gerne står på mål for ytringsfriheden, men at der følger et ansvar med:

"Jeg synes, at det er smagløst og udtrykker manglende respekt for de mange ofre og deres efterladte at opsætte dette stykke samtidig med, at Breviks grusomme forbrydelse rulles ud i retten, og fortsat ryster hele verden med den åbenlyse grusomhed, der lå bag," siger Marc Perera Christensen.

S og R: Smagsdommer

I en pressemeddelelse til jp.dk skriver filminstruktør, forfatter og byrådsmedlem Aage Rais-Nordentoft (S) samt Rabih Azad-Ahmad (R), at de finder det helt uhørt med rådmandens udtalelse:

"Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi begge og vores partier på det skarpeste fordømmer disse forfærdelige og skrækkelige gerninger, som for tiden oprulles igen ved Retten i Oslo.

Men med teaterstykket er der tale om en kunstnerisk bearbejdning af begivenhederne og af Anders Breiviks manifest og gerninger.

Den slags kunstnerisk udfoldelse må og skal der være plads til i vores samfund. Det duer ikke, at kulturrådmanden forsøger at skride ind og agere smagsdommer og fordømmer den kunstneriske frihed. Det er et eklatant brud på armslængde-princippet, hvor vi som politikere lader den kunsteriske frihed være i fred,” siger Rabih Azad-Ahmad og Aage Rais-Nordentoft.

Hvor er ytringsfriheden?

"Normalt har Konservative politikere jo travlt med at tale om ytringsfrihed. Men når Marc Perera Christensen nu forsøger sig som kulturel smagsdommer, er det i direkte modstrid med forsvaret for ytringsfriheden," siger de to byrådspolitikere.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.