Hval-i-kopteren er havareret

Forstærkninger af skulpturen for en kvart million kr. efter en udstilling i Australien sidste efterår er ikke tilstrækkeligt til, at kunstværket kan holde til at være legeplads i Århus.

Artiklens øverste billede

Efter tre uger foran ARoS Aarhus Kunstmuseum er ”Hval-i-kopter” - eller rettere ”Humpback Gunship” - ikke længere flyvefærdig.Det ene rotorblad er bøjet så meget, at det ser ud til at kunne brække af, hvis en vandal kommer i nærheden af skulpturen, der blev indkøbt som en kombination af kunst og legetøj af Århus Kommune efter den succesfulde udstilling ”Sculpture by the Sea” i juni.

Børnenes favorit

Ved udstillingen var ”Hval-i-kopter” børnenes favorit, fordi de kunne kravle rundt i figuren, der er en krydsning mellem en kaskelothval og en kamphelikopter. Og den blev ligefrem kåret af børn som den mest populære skulptur på udstillingen, der blev besøgt af 660.000 gæster på tre uger.Den 11-årige Manjari Christensen talte for mange jævnaldrende, da hun sagde:»Den er ikke så pæn, men den er sjov indeni, fordi man kan kravle rundt i den.«Efter den oprindelige plan skulle ”Hval-i-kopter” stå på græsplænen foran ARoS hele sommeren, før den kom i ”hangar” på museet, men havariet kan fremskynde den planlagte flytning.

Skal flyttes til havnen

Det er tanken, at figuren senere skal placeres i forbindelse med multimediehuset på havnen.Efter kommunens køb af skulpturen for 500.000 kr. kom det frem, at den var udbudt til salg ved ”Sculpture by the Sea” på Bondi Beach i Australien i oktober sidste år for omkring 350.000 kr.Den oprindelige salgspris i Århus oplystes at være 590.000 kr., men kommunen forhandlede sig til en rabat på 90.000 kr.Prisforhøjelsen fra oktober sidste år til juni i år - i takt med, at det internationale marked for samtidskunst i samme periode er blevet hårdt presset på grund af finanskrisen - skyldes angiveligt, at billedhuggeren, Benjamin Gilbert, har lavet omfattende forstærkninger og ændringer på ”Hval-i-kopter” efter udstillingen på Bondi Beach, hvor børn også fik lov til at lege på og i den.Men disse forstærkninger har altså ikke været nok til at forhindre det bøjede rotorblad.I forbindelse med Århus Kommunes køb af skulpturen er det i øvrigt aftalt, at Benjamin Gilbert, der bor i Australien, med jævne mellemrum skal lave serviceeftersyn på sit arbejde og skal udbedre skader på figuren.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen