Vej kan sende fyrværkerivirksomheder til udlandet

Fyrværkerivirksomheder har brugt millioner af kroner på at indrette lagre på den gamle militære flyvestation ved Aarhus Lufthavn. Investeringerne kan dog vises sig at være spildte.

Artiklens øverste billede
Fyrværkerifabrikkerne er henvist til at opbevare deres krudt på nedlagte flyvestationer vsa Aarhus Lufthavn. Foto: Nicolai Lorenzen

De skrappe danske krav til opbevaring af fyrværkeri og forsvarets opsigelse af en række fyrværkerivirksomheders lejekontrakt på den gamle militære flyvestation ved Tirstrup kan betyde, at virksomhederne forlader Danmark og flytter til Tyskland.

Sådan lyder vurderingen fra Karsten Nielsen, direktør i Fyrværkeribrancheforeningen.

»Flere af vore medlemsvirksomheder har af hensyn til deres konkurrenceevne og overlevelse set sig nødsaget til at flytte syd for den dansk-tyske grænse, hvor det ikke er nær så omkostningskrævende at etablere et fyrværkerilager. Der sker i disse år en udflytning af danske virksomheder og dermed arbejdspladser til det nordtyske område. Det betyder, at omkring 30 pct. af det fyrværkeri, der bliver afsat i de danske butikker i indeværende sæson, bliver leveret fra lagre, der er placeret i det nordtyske område. Den andel vil være væsentligt større i næste sæson,« siger Karsten Nielsen.

Skrapt i Danmark

Han fortæller, at de danske regler for opbevaring af fyrværkeri langt overstiger reglerne i andre EU-lande.

De danske regler blev skærpet efter fyrværkeriulykken i Seest ved Kolding i 2004, da myndighederne traf en beslutning om, at fyrværkerilagre skulle placeres langt fra beboelsesområder.

Derfor endte en del af virksomhederne med at placere deres lagre på den gamle militære flyvestation ved Aarhus Lufthavn.

Forsvaret forlængede ikke lejekontrakterne med virksomhederne, da de udløb i sommer.

Tæt på vejen

Et af lagrene ligger mindre end 100 m fra en planlagt adgangsvej, der skal skære ekstra minutter af køretiden til lufthavnen, men myndighederne vil af sikkerhedsmæssige årsager ikke give tilladelse til, at den nye vej bliver anlagt.

Vejen var oprindeligt planlagt til at åbne i 2008. Den blev skubbet til 2009, og nu er det ikke sikkert, at vejåbningen sker i 2010, da fyrværkerifirmaerne ikke vil flytte, før de har fundet et nyt sted.

»Virksomhederne har samlet set investeret mere end 3 mio. kr. i VVM-undersøgelser og i at tilpasse shelterne, for at de kunne godkendes til opbevaring af fyrværkeri. Den investering er tabt, hvis virksomhederne skal flytte fra Tirstrup, fordi investeringerne udelukkende har relevans for fyrværkerivirksomheder. En flytning har lange udsigter, da processerne for godkendelse er langstrakte. Det vil tage et sted mellem to og tre år at få godkendt en placering et andet sted. Vi efterlyser, at man laver en tidsplan, så virksomhederne ikke skal lukke. Vi vil helst blive i Tirstrup og mener, at man skal arbejde for at finde et andet sted til den ene virksomhed, som blokerer for vejen, og så i øvrigt lade de andre virksomheder ligge,« siger Karsten Nielsen.

Kontrakterne udløbet

Lejekontrakterne mellem forsvaret og fyrværkerivirksomhederne udløb den 1. juli, men alle lagrene ligger stadig i området.

Forsvaret, der ejer området, har tidligere oplyst, at virksomhederne ikke vil blive smidt ud med magt.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Forsvarets Bygnings-& Etablissementstjeneste.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.